Първият български двукратен олимпийски шампион - Боян Радев, получи най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) на стилна церемония във Вевей (Швейцария). "Златната огърлица" се връчва на държавни глави и на президентите на най-големите спортни организации на планетата. Изключение е направено само за емблемите на световната борба - Александър Карелин, Александър Медвед и сега Боян Радев.

На церемонията в замъка на ФИЛА в Швейцария присъстваха най-великите фигури на родната борба, които са слезли от тепиха - борец №1 на ХХ век в света в свободния стил и шеф на федерацията ни Валентин Йорданов, проф. Петър Киров, Александър Томов и Георги Мърков. Президентът на ФИЛА - швейцарецът Рафаел Мартинети, връчи отличието пред очите на над 50 гости - шефове на федерации и представители на МОК, сред които и юристът на организацията Хауърд Ступ. От българска страна бяха Цено Ценов, президент на Европейската асоциация по борба /СЕЛА/, ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров, шефът на спортния тотализатор Иван Иванов, генсекът на БОК Белчо Горанов, посланикът ни в Швейцария Атанас Павлов и президентският съветник по спорта Анатоли Пазийски.

България имаше честта първа от 204-те страни членки на ФИЛА да представи в централата изложба от отличия и произведения на изкуството, свързани с историята на най-успешния наш спорт. Над 180 експоната ще са изложени до края на годината в музейната зала на централата, за която Боян Радев дари своя кът с уникални произведения на наши майстори. Ансамбъл "Българе" изнесе двучасова програма в замъка на ФИЛА, разположен на Женевското езеро.