Само няколко часа след победата на брат си Даниел и Боян Асенов започна с успех кампанията си на международния турнир "Странджа" в столичната зала "София". По-малкият брат на Тайсъна се наложи с разделено съдийско решение (с преференции) над представителя на Казахстан Кайрат Йералиев - 29-28, 29-28, 27-30, 28-29 и 28-28, като впоследствие петимата съдии отдадоха предпочитание за Боян. Съдията от Беларус бе отсъдил равен резултат, защото бе отнел точка на Асенов за нарушение - тръшкане на съперника - но после избра него за победител.

Целият двубой бе равностоен, а предимството на Асенов в първия рунд бе най-отчетливо, тъй като той наказа няколко пъти съперника си с контриращи десни крошета и десни прави. Във втората част Асенов успя да се опази от неспиращите атаки на противника и отново достатъчно успешно да приложи тактиката си на по-малко, но по-точни удари в размените. В третия рунд Боян гледаше да понакъсва играта и разчиташе много на клинчове, но явно бе уверен в превъзходството си и в крайна сметка съдиите му присъдиха победата.

Следващият опонент на Боян Асенов на четвъртфиналите ще бъде руснакът Бахатовар Назиров, който в предния двубой на същия ринг елиминира Джордан Родригес от Франция. Четвъртфиналът им ще се проведе на 17 февруари във вечерната сесия, започваща от 18:30 часа.

Съперникът на Асенов в днешния мач от Казахстан никак не бе случаен, защото може да се похвали с бронзов медал от Световното първенство 2013 и Азиатските игри 2014, както и от Азиатското първенство през 2015-а и 2017-а, а и има един спечелен двубой на Олимпийските игри в Рио 2016.

Припомняме, че Боян Асенов записа престижна победа и в първия си двубой на "Странджа". Тогава Асенов надви Кайрат Йералиев, който е действащ световен шампион в категория до 56 кг от първенството на планетата в Хамбург през 2017 година.

Боян е най-малкият (19-годишен) от тримата братя Асенови - другите са Катин и най-успешният засега Даниел. През 2016-а спечели титлата на Държавното лично първенство за младежи в Пловдив, а миналата година грабна бронз на Европейското първенство до 22 год. в Румъния. Преди три месеца пък бе награден за титлата "комплексен шампион" в Националната боксова лига в категория до 56 кг от министъра на младежта спорта Красен Кралев. През ноември 2018-а пък Боян бе станал първи в своята категория на международния турнир "Златен гонг" в Скопие и получи купата за най-техничен боксьор.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.