Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е помогнал за направата на една от трите уникални купи „Българска роза”, които се връчват на победителите в професионалните сумо турнири в Токио. Футболният бос е осигурил едната статуетка, след като видя на живо класата на надпреварите по сумо в Япония. През септември Михайлов бе в Токио на турнира за Купата на императора по покана на Калоян Махлянов – Котоошу.

Средствата за другите две са осигурени с помощта на спортното министерство, за да се продължи традицията българския посланик в Страната на изгряващото слънце да награждава с тях най-добрите гиганти и велики шампиони на трите турнира в Токио от Професионалната лига.

Президентът на БФСумо Петър Стоянов показа тези купи – произведение на изкуството, по време на церемонията по награждаването на най-добрите сумисти у нас за 2009 година. В тази класация самият той отново е №1. Вожда обяви, че догодина ще участва само на Световното първенство, ще бъде само президент на централата, активно ще участва в организацията на Европейското във Варна и няма да бъде треньор на националния отбор. Той коментира постигнатото през тази година, а също така страхотният старт на втория българин в японската професионална сумо лига Даниел Иванов – Аоияма.

Ето какво каза пред Гонг Петър Стоянов:

„За да продължава да ги има тези три уникални купи „Българска роза” и да бъдат връчвани на победителите от турнирите в Токио на Професионалната японска сумо лига, ни помагат Борислав Михайлов и българското правителство в лицето на Министерство на физическото възпитание и спорта. Изказвам благодарности на МФВС и на президента на Българския футболен съюз. Борислав Михайлов присъства на турнира през септември в Токио, бе много впечатлен и сега ни помогна за едната купа „Българска роза” дело на Ставри Калинов. Получи се един вакуум в периода на смяна ръководството на спортното министерство. Всяка една от трите купи е много скъпа и оттук нататък държавата ще изпълнява този ангажимент.

Стана така, че Петър Стоянов награждава Петър Стоянов! Така се получи, защото промените във федерацията станаха инцидентно, нямаше как да откажа планираните ми състезания и по точковата система на БФСумо, дадох най-добри резултати, с което заех първото място в класацията за годината.

Искам да разгранича Калоян Махлянов – Котоошу и Даниел Иванов – Аоияма, които са част от Професионалната сумо лига в Япония и родните състезатели. Двамата не са включени в тази класация защото техните състезания не са по света, а само в Япония. Котоошу и Аоияма получават специални награди за успехите си тази година, за славата и реномето, което носят на България. Те са част от родното сумо, но Топ 10 за 2009-та са включени само национални състезатели.

В личен план това поредно първо място – отново успях да постигна на 90% това, което си бях пожелал. Съжалявам за загубените ½-финали на Европейското първенство, където можех да стана за 10-ти път №1 в Европа, но явно така е било писано. За мен бе по-важно, че успях да победя основните си конкуренти на Световната купа във Варшава, което ми донесе удовлетворение.

За 2010 година планирам да участвам само на Световното първенство в Полша и да го спечеля през октомври. Европейското първенство ще бъде във Варна, ще се постараем да направим добра организация и мисля, че ще бъда по-полезен в тази си роля, отколкото да се боря.

Тези рекордни 60 медала са изражение и резултат от неуморна и всекидневна работа, от усилията на ръководство, треньори и спонсори.

През 2010-та ще бъда само председател на Българска федерация сумо. Ще продължа да помагам на момчетата и ще тренирам с тях, но треньори, а не аз ще си поемат работата със сумистите. Функциите ми ще се променят и ще ми бъде приоритет да направим образно Европейско първенство. Вече има интерес от японски телевизии да присъстват и да снимат шампионата във Варна. От Япония ще дойде и специална фирма, която ще построи в зала „Конгресна” на ДКС. Готвим се сериозно за Евро`2010, но също така стартира Българска професионална сумо лига Бони оборот. Вчера бе договорено финансирането, ще има 4 или 6 турнира в различни градове на страната. С тази лига ще привлечем още повече интереса на публиката. След тези турнири следва друг много важен – Световното, където целта ни е доста висока. Искаме да изместим Япония от първото място в сумото.

Даниел Иванов – Аоияма направи страхотен старт в професионалното сумо. Има само победи и всички специалисти, включително Котоошу, че върви страхотно. Дано да няма контузии и да излезе със седем победи от следващия си турнир, който стартира на 15 януари. Ако го постигне вече ще отпаднат част от забраните му, ще има правото да има телефон и компютър. Сега ще се бори в дивизия сандане. Прогнозите на треньорите му са, че през септември ще достигне най-висшата дивизия за него, с което ще получи награда да се прибере в България за по-малко от седмица, висока заплата, привилегии и уважението на по-реномираните сумисти в Япония. Вече успя да се изкачи в йерархията на своята школа, скоро ще има и свои слуги защото има само един състезател, който е с по-високо ниво от него. Даниел може да го задмине следващите два турнира.”