Президентът на Българската федерация по сумо Петър Стоянов бе награден за №1 през 2009 година. Вожда получи наградата си от посланика на Япония у нас Н.Пр. Цунехиру Такеда, след като бе обявена класацията на най-добрите 10 сумисти.

Централата регистрира рекорд по спечелени медали през този година – 60! Националите са извоювали 18 златни, 14 сребърни и 28 бронзови от различни международни първенства, докато през 2008-ма бройката е била едва 23.

„През 2009-та заваляха медали – 60 отличия и това показва, че сме от най-успешните спортове. Ще работим с по-голямо желание, за да покажем още от възможностите си. Поздравявам националите, че в Европа и света те направиха така, че да се чуе българският химн. Радвам се още и за това, че Даниел Иванов – Аоияма влезе в професионалното сумо. Той върви без загуба и японските специалисти му предричат перфектно бъдеще. Ние сме втората световна сила в сумото след Япония!” - заяви преди награждаването си президентът на БФСумо Петър Стоянов.

Освен от японския посланик, най-добрите отличени сумисти бяха наградени от легендарния борец, носител на две златни олимпийски и три световни титли Петър Киров и председателя на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта – Огнян Стоичков, който каза, че гигантите ни са най-добрите посланици на добра воля по света и, че този спорт е държавна политика.

С индивидуални награди бяха отличени професионалистите одзеки Калоян Махлянов – Котоошу за популяризиране на България по света и Даниел Иванов – Аоияма за пробив в професионалното сумо. Най-прогресиращ млад сумист е Мартин Борисов. Благодарствени призове бяха подготвени за бившите ръководители на Българската федерация по сумо доц.Николай Димитров и Лиляна Кънева, а също така за спонсорите на централата.

Посланикът на Япония у нас Н.Пр. Цунехиру Такеда бе изненадан от Христо Пейчев с голямо дърворезба, изобразяваща сумо схватка. Такава имаше и за Вожда.

Петър Стоянов обяви, че от 2010 година Калоян Махлянов – Котоошу ще бъде рекламно лице за Япония на специални вина от Терра Тангра, като договорът между реномираният и световно признат винопроизводител и българският одзеки е пред финализиране.

Топ 10 на сумистите в България за 2009 година:

1. Петър Стоянов – 1-во място в категория OPEN на Световната купа във Варшава; 3-то място в категория +115 кг. на Световната купа във Варшава; 3-то място в категория OPEN на Европейското първенство в Лозана; 1-во място в категория OPEN на Сумо Гранд При Варна; 1-во място в категория +115 кг. на Бони Оборот Сумо Мастърс

2. Тодор Джуров - 1-во място в категория до 115 кг. на Световната купа във Варшава

3. Анна Методиева - 1-во място в категория до 65 кг. на Европейското първенство в Лозана; 3-то място в категория до 65 кг. на Световната купа във Варшава; 1-во място в категория до 65 кг. на Бони Оборот Сумо Мастърс; 1-во място в категория OPEN на Бони Оборот Сумо Мастърс; 2-ро място в категория до 80 кг. на Сумо Гранд При Варна

4. Христо Христов - 3-то място в категовия OPEN на Световната купа във Варшава

5. Стилиян Георгиев - 2-ро място в категория до 85 г. на Европейското първенство в Лозана

6. Мартин Борисов - 1-во място в категория +100 кг. на Европейското първенство до 16 г.

7. Михаил Илиев - 2-ро място в категория до 115 кг. на Европейското първенство в Лозана

8. Габриела Василева - 2-ро място в категория до 70 кг. на Европейското първенство в Лозана до 21 г.

9. Елена Григорова - 3-то място в категория до 60 кг. на Европейското първенство в Лозана до 18 г. и 3-то място в категория до 60 кг. на Европейското първенство до 21 г.

9. Марине Никогосян - 3-то място в категория до 65 кг. на Европейското първенство в Лозана до 18 г. и 3-то място в категория до 70 кг. на Европейското първенство до 21 г.

10. Нядя Жейнова - 3-то място в категория + 80 кг. на Европейското първенство в Лозана до 18 г.

10. Валентин Колев - 3-то място в категория до 90 кг. на Европейското първенство в Лозана до 18 г.

10. Мария Георгиева - 3-то място в категория до 65 кг. на Европейското първенство в Лозана до 21 г.