Тазгодишното 35-о издание на Wizz Air София маратон, което е в неделя, 14 октомври, ще спази традицията да подкрепя благородни каузи. Ултрамаратонецът Краси Георгиев ще тича заедно с Петър Нефтелимов в подкрепа на младежите с различни възможности.

Йоана Колева и Ива Цолова от JAMBA и Run2Gether България ще презентират благородната кауза, в която всеки желаещ може да се включи, бягайки и дарявайки.

В тазгодишното издание на Софийския маратон ще има още няколко благотворителни инициативи.

Освен тях в съботното традиционно бягане на 5kmrun ще се включат двама кенийци и една атлетка от Етиопия, които пристигат като елитни бегачи за маратона.

Ден преди големия старт те ще подкрепят българските любители на бяганията в Южния парк. Видните гости са Самсон Кипроно Бармао, Стивън Киплагат и Тежиту Сейюн.

Самсон Кипроно Бармао е победител на миналогодишния Софийски маратон, когато финишира с рекорд на трасето от 2:14:47 часа. Той спечели и маратона в полския град Лодз през 2017 година. Най-добро лично време на класическата дистанция 42.195 км постига на 18 март в Рим - 2:08:52 часа.

Стивън Киплагат (Кения) триумфира на Брюкселския маратон през 2017 година с време от 2:11:44 часа, а през 2018 година заема 3-то място на маратона в Линц. Той се подготвя в тренировъчния лагер "Каптага" при Патрик Санг, треньор и ментор на световния рекордьор Елиуд Кипчоге.

Тежиту Сейюн (Eтиопия) започва международната си кариера през 2017 година, като заема второ място на полумаратона в Букурещ. По-късно през 2017 година тя прави своя дебют в маратона в Ница, където печели победата с 2:33:21 часа. Атлетите от първия в света професионален отбор по бягане NN Runnning Team ще се включат в събота в сутрешната загрявка и ще дадат официален старт от 09:00 часа и на детското бягане от 10:00 часа в Южния парк. Всеки, който иска, ще може да документира срещата си със спортните звезди, като се снима и вземе личен автограф от тях./БТА