Бившият президент на ИААФ Ламин Диак и синът му Папа Масата Диак ще бъдат изправени пред съда във Франция по обвинения в корупция и пране на пари, съобщават източници за АФП.

Диак бе президент на ИААФ в периода между 1999-2015, но мандатът му приключи в хаос, след като той и синът му бяха обвинени във възпрепятстване на санкции срещу Русия за допинг в замяна на плащания.

Папа Масата Диак, който никога не е бил разпитван от френската полиция, е един от петимата, който ще бъде съден за същите обвинения. Френското разследване на Диак датира от 2015, когато британецът Себастиян Коу наследи сенегалеца на поста президент на ИААФ.

Френските прокурори започнаха разследването поради съмнения за пране на пари във Франция. Първоизточникът на разследването е системата на допинг-спонсориране, разкрита в Русия от УАДА.

Прокурорите обвиниха Диак в това, че той е бил готов да приеме финансирането на политически кампании в Сенегал в замяна на това, че официални лица от ИААФ си затворят очите при уличени в допинг руски спортисти. /БГНЕС