Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) няма да възстанови членството на руската федерация по лека атлетика (ВФЛА), съобщава агенция АФП, позовавайки се на свой източник.

На 7 юни президентът на ВФЛА Дмитри Шляхтин е имал среща с ръководството на ИААФ и двете страни са обсъдили детайлите около евентуалното връщане на правата на руската федерация по лека атлетика, която седмица по-рано е изплатила дълг в размер на 3.2 милиона долара. По този начин е било изпълнено последното изискване на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации. 

Източникът на АФП е заявил, че работната група към ИААФ е оценила положително развитие на ВФЛА в последно време, но последвалите нови отрицателни публикации в медиите са оказали решително влияние. Преди заседанието на съвета на ИААФ в Монако на 7 юни вестник Сънди Таймс написа, че някои от настоящите ръководители на руската лекоатлетическа федерация са участвали във фалшифицирането на документи по случая със сребърния медалист от световното първенство в дисциплината висок скок Данил Лисенко. Веднага след това агенция Ройтерс информира, че треньорът по лека атлетика Владимир Мохнев, който е със спрени права за 10 години, продължава да практикува своята професия. 

Друг специалист в областта на леката атлетика Виктор Чегин, който също е дисквалифициран заради допингови нарушения, е сключил договори на държавно ниво за осигуряване безопасността на руски спортен център в размер на 8,5 милиона рубли.

След отбелязването на тези факти от ИААФ са взели решение да не възстановяват членството на ВФЛА, а преговорите между двете страни ще продължат и в бъдеще.

Членството на руската лекоатлетическа федерация в ИААФ беше спряно през ноември 2015 година. Малко по-късно на руските състезатели по лека атлетика беше разрешено да участват в различни международни турнири под неутрален флаг.