Една от най-талантливите български състезателки по художествена гимнастика Биляна Проданова отново върна усмивката на лицето си, след дългото възстановяване от операцията на коляното. Това се случи не къде да е, а в Бразилия. По време на международен турнир, за който просперираща ни състезателка получи поименна покана.

Въпреки че все още не е достигнала най-добрата си форма, Биляна спечели два бронзови медала на отделните уреди – обръч и топка.

В началото на август 2009 година, само месец преди да дебютира на Световното първенство в Мие, Япония, Биляна получи тежка контузия, която я извади за година от големите надпревари. Макар не напълно възстановена, тя вече се върна сред най-големите и отново иска да покаже, че има място сред най-добрите.

През изминалия уикенд грацията ни отново излезе пред съдии и публика. Темпераментните зрители в Бразилия наистина харесаха нашето момиче. Но това не бе всичко. Биляна Проданова получи и индивидуален приз – за най-елегантна гимнастичка на турнира.

Биляна Проданова (в средата) и Аля Гараева (в ляво)

“Получихме поименна покана и взехме много бързо решение с моята треньорка да заминем за Бразилия. Решихме, че ще се справим, макар и все още не напълно възстановена от контузията, защото трябва да започнем отнякъде. Това беше шансът ни. Моята цел и мечта е да се върна в големия спорт и затова съм изключително доволна и щастлива от всичко, което показах тук...защото просто преборих себе си”, сподели състезателката ни пред Gong.bg.

“Никога досега не съм чувствала такава подкрепа и любов от страна на публиката. Имаше плакати с моето име, правиха ми толкова много снимки, раздадох хиляди автографи, хората правеха всичко с толкова много любов”, добави грацията ни.

Въпреки че Аля Гараева обра златото, Биляна Проданова бе моралният победител от надпреварата и най-специалната гимнастичка на турнира: “Такова нещо не съм изживявала досега.”

“Прибирам се в България с единственото желание да се възстановя напълно, да изработим новата ми програма и да се боря да взема участие на Световното първенство в Москва през месец септември”, добави още Биляна.