Една от най-талантливите и проспериращи гимнастички в националния отбор по художествена гимнастика – Биляна Проданова от ЦСКА, получи възможно най-тежката травма в този спорт само месец преди да дебютира на Световното първенство в Япония през септември.

На вчерашната тренировка след изпълнение на един от елементите тя къса предни кръстни връзки и менискус на дясното коляно. Вместо участие на първенството съдбата й отрежда задължителна операция и продължителен период на възстановяване. Проданова и треньорката й Света Калоянова, както и главният треньор приеха драматично случилото се в навечерието на първенството.

18-годишната Проданова, обляна в сълзи, се появи днес в залата, за да се сбогува със съотборничките си и ридаейки обясняваше, каква точно се е случило. За да я успокои главният треньор Илиана Раева проведе продължителен разговор с нея и треньорката й, като в общи линии им обясни, как протича възстановяването от такъв тип контузия.

По предложение на Раева и след одобрение от президентът на българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова мястото на Проданова на Световното първенство ще заеме Филипа Сидерова от Алегро Търговище, която ще бъде третата ни представителка след Силвия Митева и Моника Минчева.

Междувременно българският ансамбъл получи покана за двустранна среща с гръцкия национален отбор, като разноските изцяло се поемат от гръцката федерация по гимнастика. Контролата ще се проведе на 8-9 август в огромната спортна зала в Солун. Домакините готвят специална програма за нашите момичета след състезанието.

Биляна Проданова - съчетание с обръч

Втора снимка: Кремена Георгиева