Организаторите на най-престижната колоездачна надпревара Тур дьо Франс отказаха да допуснат до участие британеца Крис Фрум, от опасения, че подобен ход може да опетни репутацията на съревнованието. Това съобщава френският вестник Le Monde.

В допинг проба на Фруум, взета по време на Вуелта 2017, съдържанието на веществото салбутамол надвишаваше два пъти допустимата норма. То на практика не е забранено, но може да се приема в съответните количества. Крис Фрум го използва с разрешение на Международния колоездачен съюз и Световната антидопингова агенция, тъй като от дете страда от астма.

Той е четирикратен победител в Тур дьо Франс (2013, 2015, 2016, 2017), а този сезон завоюва титлата на Джиро д'Италия и стана третият колоездач в историята с поредни успехи във всичките обиколки от Големия тур. Досега това се бе удавало само на французина Бернар Ино (три победи през 1982-83 г.) и белгиеца Еди Меркс (четири победи през 1972-73 г).

Крис Фрум се надяваше да има възможност да защитава титлата си в Тур дьо Франс, който тази година ще стартира на 7 юли заради Световното първенство по футбол.

Последният победител в Джиро и Тура в рамките на една година е италианецът Марко Пантани през 1998 година.

През 2015 година испанецът Алберто Контадор се опита да повтори това постижение, но финишира едва пети на Тур дьо Франс. /БГНЕС