Международният колоездачен съюз (UCI) уведоми британския колоездач Крис Фрум, че съдържанието на веществото салбутамол в допинг пробата му, дадена по време на тазгодишното издание на Ла Вуелта, е превишило допустимата от антидопинговите правила норма.

Въпросната проба е била взета на 7-и септември по време на престижната надпревара, в която Фрум записа победа.

"Б" пробата също е дала положителен резултат.

Крис Фрум реагира бързо и отговори, че от дете страда от астма и затова му са налага постоянно да приема инхалатор със салбутамол. Спортистът може да докаже, че анормалното съдържание на веществото в пробата му е следствие на употребата на този инхалатор.

Фрум е четирикратен победител в най-престижното състезание в колоезденето Тур де Франс (2013, 2015, 2016, 2017).

"Моята астма се изостри по време на Ла Вуелта, затова последвах съветите на лекаря на отбор и увеличих дозата на салбутамола. Както винаги, проявих голямо внимание, за да не надвиша допустимата доза. Отнасям се много сериозно към своя спорт, Международният съюз абсолютно точно проверява резултатите и заедно с отбора предоставям всяка информация, която се изисква. Знам правилата и използвам инхалатор за облекчаване на симптомите от астмата само в пределите на допустимите норми. Знам, че ме проверяват всеки ден, тъй като съм лидер в надпреварите", коментира 32-годишният Крис Фрум. /БГНЕС