Най-лекият ни боксьор Тинко Банабаков се класира за финала в категория до 49 кг на 67-ия международен турнир „Странджа“. Той изигра великолепен мач срещу Мехди Хайри от Тунис и стана третият български финалист в турнира досега след Душко Благовестов (56) и Крастиян Димитров (91), които се класираха без игра.

Срещу тунизиеца Тинко бе пълен господар между въжетата. Българинът не спря да вкарва точни единични прави, които редуваше със серии от разнообразни удари, а танцът му с крака бе истинска наслада за очите. Накрая съдиите нямаха друг вариант освен да го посочат за победител – 3:0 (30:27, 30:27, 30:27).

Видимо доволен от изявите на Банабаков остана и наставникът на нашите Хоел Арате от Куба, който държеше именно на постоянното движение с крака. „Супер беше“, бе краткият му коментар за Тинко, като сам показа стъпки с краката.

„Доволен съм от играта си. Чувствам се израснал и уверен. Това идва от добрата подготовка, направихме много спаринги с чужди боксьори, а и момчетата от националния всички са много добри и си помагаме в тренировките. Нямам претенции за съперника си на финала, ще е трудно, но смятам, че ще се справя“, заяви Банабаков.

В спора за златото на турнира той ще срещне казахстанеца Жомарт Йержан, който спечели с 3:0 срещу Самуел Ередиа от Испания. Каквото и да се случи на финала, Банабаков многократно подобри представянето си от миналогодишната „Странджа“, когато отпадна още в първия кръг. По-късно през годината той се реваншира с бронз от европейското в Самоков.

Габриела Димитрова

източник: Старт-фото

При жените Габриела Димитрова загуби срещата си с китайката Си Хаижуан в категория до 54 кг и остана с бронзов медал от турнира. Българката изнесе добър мач и бе напълно равностойна на съперничката си, но в крайна сметка съдиите отсъдиха единодушно в полза на китайката – 3:0 (39:37, 39:37, 39:37).

„Играх за първи път с тази китайка и мисля, че бях равностойна. Дори аз държах центъра и водих играта, но така са преценили съдиите. Аз съм доволна, а и треньорите също, защото изпълних указанията им да я държа на дистанция и да я засичам, което и направих. Допускам все още някои грешки и ще работим с треньорите да ги отстраня“, каза Габриела след мача си.

На миналогодишния турнир тя отново бе с бронз, след като на полуфиналите загуби от бъдещата шампионка и носителка на купа „Странджа 2015“ Станимира Петрова, която тогава се състезаваше в тази категория.

С тези две срещи българското участие за този следобед приключи. Във вечерната сесия от 18 часа на ринга ще се качат и останалите шестима българи.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS