Плевенският състезател Антон Дацински триумфира на VII издание на Националния турнир по конен спорт „Купа Бургас“, завършило късно снощи в морския град. То ознаменува по вълнуващ начин финала на Фестивала на конния спорт, който започна на 5 август и в продължение на 8 дни прикова вниманието на любителите на красивия спорт. 

Дацински спечели Гран При „Купа Бургас“ при оспорвана конкуренция със 17 от най-добрите ездачи. Състезателят от клуб „Студенец“ скача с три коня, като и трите влязоха във финалния кръг, в който участваха общо 4 тандема.  Победата му донесе кобилата Бамби. С кон Карас зае трето място, а с Джесика се класира четвърти. Втори се нареди състезателят от Кипър Панайотис Цакфарис.   

Приз „Най-добър състезател на Турнира“ грабна Павлин Ангелов, който се справи отлично в отделните паркури. Ангелов е от конен клуб  „Шумен“, но е свързан с Бургас, където пета година е треньор. Наградите връчи зам.-кметът Красимир Стойчев, който поздрави победителите на плаца, заедно със зам. министъра на транспорта Ангел Попов,  олимпийската шампионка по гребане Стефка Оцетова, председателят на Българската федерация по конен спорт д-р Крум Рашков, ген. секретар на Федерацията и паркур майстор Теодор Шейтанов и председателят на бургаския клуб по конен спорт „Кан Крум“ Георги Базотев.  

Във Фестивала на конния спорт се включиха над 120 коня и състезатели от цялата страна и от чужбина. Публиката ще запомни тазгодишното издание с уникалното шоу „Джъмп енд драйв“. То се провежда едва за втори път у нас и включи емоционално зрителите в зрелищните надпревари с коне и коли. 

В тях се записаха най-опитните състезатели с шофьорска книжка, които първо прескачаха препятствия с коне, след това бягайки преодоляваха друго препятствие,  за да се впуснат в следващия слалом – с кола между вратички. И всичко това за време. С което най-добре се справи най-младият състезател в турнира Апостол Тенев - с кон Уайт мен и „Сузуки Витара“. Той заслужено се окичи с приз „Фаркол“, който му връчи председателя на Борда на директорите Георги Базотев.

8 дни Бургас бе в плен на магията на конете. Организаторите се пожелаха да дадат нова среща на състезатели и публика следващата година на същото място. „Това е най-подходящото място на конната база. Когато се стопанисва добре тя може да остане най-привлекателното и атрактивно място в Парк „Езеро“ – северната перла на Морската градина на Бургас“, посочиха от  общината, които заедно с БФКС и ККС „Кан Крум“ направиха възможен спортния празник.