Румънският ездач Андреа Херк с кон Идаркитаго спечели Световната купа по прескачане на препятствия за наградите на “Бяла карта” в Божурище. Паркурът с височина на препятствията до 160 см, който носеше точики за Longines ранкинг листата, затрудни доста участниците и от 27-те състезатели за баража се класираха само петима. Най-бърз във финалната фаза беше Херк с 32,29 сек. След него завърши гъркът Александрос Форлис (Грандьор) с 34,17 сек, а трети е националът ни Ивайло Бонев с Куентин (39,67 сек). Липса на късмет лиши Ангел Няголов със Санваценто от по-предно класиране, след като бутна едно от препятствията и остана четвърти. Пети е Андрей Гочев с кобила Балофина.

Конен спорт

източник: Николай Тенев

По-рано в изпитанието за приза на конната база “Генерал Крум Лекарски” трета победа с кобилата Ла Фиола Пикола постигна Няголов. Още един българин влезе в призовата тройка – Мирослав Илиев с Целесте завърши втори, а след него се класира унгарецът Золтан Жекуш с Кофи.

В стартовата международна надпревара за деня сърбинът Дражко Докич с Каш де ла Харт спечели паркура за млади коне за наградите “Шокемюле”. Втори се класира Няголов с Казино Роял, а трети е Владимир Спасов с Аполон.

Общият бюджет на Световната купа беше 160 000 лева, от тях 30 000 лв. отпусна Министерството на младежта и спорта. Състезанието се проведе със съдействието на - “Бяла Карта”, “Домейн Бойар”, “Озгьоркой Холдинг”, “Мерцедес-Бенц”, “Пол Шокемюле”,”Калина Екуин”, “Cavalor”, ЦУМ, “EKOTOI”, БОК, Българска федерация по конен спорт и община Божурище.