Австралийската ръгби федерация (Ръгби Австралия) обяви плановете си да работи по-активно с гей общността в страната, след като подписа договори за партньорство с Международната гей ръгби федерацията и четирите гей ръгби клубове в Австралия.

Действията на Ръгби Австралия идват няколко месеца след като тя уволни звездата на австралийското ръгби Израел Фолау за хомофобски коментари.

Целта на новите партньорства е повече хора от гей общността да започнат да играят ръгби, както и да се работи за по-добра информираност на ръгби общността относно последствията от хомофобията, и относно сигурността на участниците от ЛГБТ общността в спорта.

"Искаме ръгбито да е спорт, на който всички австралийци да могат да се наслаждават, независимо от своята възраст, раса, произход, религия, пол или сексуална ориентация. Официалното сътрудничество между Ръгби Австралия и тези клубове е ключова стъпка в изграждането и поддържането на ръгби среда, която е безопасна, отворена и приятна за всички", коментира ръководителката на Ръгби Австралия Райлийн Касъл.

За момента в Австралия има четири гей ръгби отбора в Сидни, Мелбърн, Бризбейн и Пърт, като има планове да бъдат основни още.

Въпросът за положението на гей общността в австралийското ръгби дойде на дневен ред след коментарите на най-популярния местен играч Израел Фолау, който заяви, че "адът очаква всички гейове".

Това доведе до неговото уволнение, като в момента Фолау оспорва това действие на Ръгби Австралия в съда. /БГНЕС