Австралиецът Бен О'Конър от "AG2R" спечели деветия етап от Обиколката на Франция и излезе на второ място в генералното класиране.

25-годишният О'Конър измина крайно тежкия 144,9-километров етап в Алпите от Клюз до Тин за 4 часа, 26 минути и 43 секунди, като се справи най-добре със студеното и влажно време.

Големият победител от етапа обаче се оказа лидерът в генералното класиране Тадей Погачар от "Обединените арабски емирства". Словенецът нанесе нов решителен удар на съперниците си за генерално класиране в последните два километра от етапа и завърши шести, на 6:02 минути от О'Конър, като авансът му на върха в класирането вече е над две минути.

Втори в днешния ден финишира италианецът Матео Катанео от "Декьонинк-Куик Степ" на 5:07 минути зад О'Конър, а трети остана друг италианец - Сони Колбрели от "Бахрейн-Викториъс" на 5:34 минути.
Французите Гийом Мартен на 5:34 и Франк Бонамур на 6:02 бяха другите двама колоездачи, които преминаха финалната линия пред Погачар.

Останалите претенденти за "жълтото трико" в Обиколката на Франция - Ричард Карапас, Йонас Вингегор и Ригоберто Уран останаха на 6:34 минути зад О'Конър, докато казахстанецът Алексей Луценко приключи на 7:36 минути от победителя.

По този начин преди първия почивен ден в "Тур дьо Франс" начело е Погачар с общо време от 34 часа, 11 минути и 10 секунди. Бен О'Конър е втори на 2:01 минути, а Ригоберто Уран е трети на 5:18 минути. Вингегор, Карапас и испанецът Енрик Мас допълват топ 6, но и тримата са на повече от 5 минути и половина зад прицелилия се във втора победа в "Тура" Погачар.

В класирането при спринтьорите "зеленото трико" остава притежание на британеца Марк Кавендиш със 168 точки, а при катерачите начело излезе колумбиецът Наиро Кинтана с 50 точки.

В понеделник колоездачите ще отпочинат след деветте поредни състезателни дни, а във вторник им предстоят 190,7 километра от Албервил до Вальонс.