26-годишният нидерландец Матийо ван дер Пул спечели втория етап от колоездачната Обиколка на Франция, който беше с дължина 183.5 километра от Перо Гюрек до Мур де Бретан. 

Това е първа етапна победа за Ван дер Пул в Тура в кариерата, която обаче му дава възможността утре да излезе като носител на жълтата фланелка.

Той завърши в етапа със средна височинна трудност с време 4 часа, 18 минути и 30 секунди, като изпревари с 6 секунди двамата словенци- Тадей Погачар и Примож Роглич. Победителят от вчера Жулиен Алафилип (Франция) се нареди на 5-ото място днес на 8 секунди от победителя.

Ван дер Пул е внук на легендата в колоезденето Раймонд Пулидор, който обаче никога не е имал шанса да облече жълтата фланелка на Тур дьо Франс.

"Мислех, разбира се, за дядо ми, който не е сред нас", отговори холандецът в сълзи, с лице в ръцете, мислейки за бившия шампион, който почина през ноември 2019 г.

За да вземе водачеството в Тура днес нидерландецът от Алпецин-Феникс атакува два пъти. Първият път, в който спечели 8 секунди бонус в началната част на първото изкачване на височината Мюнюес, а вторият- спечелването на на етапа.

С днешната победа досегашният състезател основно в колокроса, има време от 8 часа, 57 минути и 25 секунди. Алафилип остана на 2-о място след днешните резултати, на 8 секунди от ван дер Пул. Следват словенците Погачар и Роглич на 13 и 14 секунди съответно.

Третият етап е утре с дължина 182.9 километра и ще се проведе от Лориен до Понтиви. Етапът е предимно равнинен и ще даде на възможност на спринтьори и маратонци да опитат атака на върха.