Поставеният под номер едно Иван Чепаринов изпадна в трудна ситуация срещу международния майстор Миодраг Перунович (Сърбия) в третия кръг на на най-силното шахматно събитие в Източна Европа за сезона "Банско Оупън 2010". След четири часова битка Чепаринов успя да защити позицията и да направи реми.

Киприан Бербатов доказа, че е най-големият талант в родния шахмат и удържа многократния шампион на България - гросмайстор Васил Спасов. На съседната дъска финалистът от световното първенство по блиц Борис Савченко (Русия) беше безмилостен и набързо спечели срещу представителя на Израел - Михаил Заславски. Шампионът на Армения нямаше подобен късмет и завърши реми с ММ Максимович (Сърбия).

Към изненадите се присъединиха Нанко Добрев, победил исландския гросмайстор Даниелсен, както и нетитулувания състезател на Гърция - Александрос Искос, завършил реми с шампионът на блиц от Банско, Радослав Димитров.

Така след три кръга водачи са Мастровасилис (Гърция), Набати (Израел), Арнаудов (България), Савченко (Русия), Григоров (България) и Добрев (България), всички с резултат 3,0/3.

При жените битката е изключително оспорвана. С равни точки 2,0/3 са националните състезателки Ива Виденова и Адриана Николова, както и Екатерини Павлидоу (Гърция), Силвия Колас (Франция) и Сопио Гветадзе (Грузия).

Изненадващите партии в трети кръг оформиха и дерби срещи за четвърти кръг. В директен сблъсък ще се срещнат Иван Чепаринов и Киприан Бербатов, като братовчедът на Димитър Бербатов ще бъде с черните фигури. Григоров и Арнаудов имат тежък жребий, съответно Савченко и Набати. Партиите са днес от 16:30 в Културния дом на Община Банско.