"Разликата между аматьорския бокс и полупрофесионалния има доста огромна разлика. Не е само рундовете и голи до кръста, там напрежението е малко повече, отколкото при аматьорите.", сподели българският боксьор Даниел Асенов, който миналата седмица дебютира с успех в Световните боксови серии (WSB) на АИБА, предаде репортер на БГНЕС. Тайсъна се наложи над мароканеца Абделали Дараа (26 г.) и го победи с 3:0 съдийски гласа (49:46, 49:46, 49:46) в Лондон, само 3 дни след като спечели трета европейска титла.

"Между аматьорския бокс и полупрофесионалния има доста огромна разлика. Не е само рундовете и голи до кръста, там напрежението е малко повече, отколкото при аматьорите. Беше ми малко трудно в първия мач, мароканецът беше доста корав състезател и имаше малко повече опит от мен, но това не ми попречи да надделея над него. Сменихме малко тактиката, видяхме няколко мача на мароканеца, разучихме го какво представлява и това ни помогна да успеем в този мач. Първия рунд почти не го усетих, бях темпераментен, държах темпо, във втория рунд, след като чух, че остава минута и половина си казах: "Много бавно минава времето". В един момент спираш да мислиш колко рунда ти остават и даваш максимума и така умората изчезва. Усещах я, но намирах повече сила. Другия месец, на 20 април имаме мач срещу Италия", коментира Асенов на пресконференция днес.

Победа в Лондон записа и Радослав Панталеев, за когото това бе 4-ти успех от 4-ти мача на професионалния ринг.

"Четвърти мач, четвърта победа, надявам се така да продължи и занапред. Трудни бяха всички мачове, като последният мина най-гладко, защото бях без контузии след мача. След другите три мача винаги имах някакви контузии. След първия ченето ме болеше адски много една седмица, след втория имах контузия в ръката, в третия - спукано тъпанче. Много е трудно, този бокс е съвсем друг от аматьорския. Радвам се, че засега вървя добре и само с победи. На 21 април заминаваме с г-н Таков за Мароко, там ще имаме мач. Ако продължи нашия отпред, живот и здраве, май и юни ще имаме още мачове", каза Панталеев.

Треньорът на Панталеев Михаил Таков разкри, че от следващата година България може да участва със свой отбор в сериите WSB.

"В тези серии започва седми сезон в WSB, направени са в 4 групи по 4 отбора, от които по-добрите отиват на 1/4-финали, полуфинали, финали. Различни страни са ставали шампиони - Италия, Казахстан, Куба в последните години. Това е един формат към АИБА, в който най-добрите състезатели участват. Тези, които участва, са между първите в континенталните състезания, световните и Олимпийските игри. Повечето страни излизат с млади отбори, тези, които са участвали миналата година в Олимпийските игри, са им дали една нужна почивка и разчитат на по-млади състезатели. Очакваме в следващия сезон да видим как ще бъдат нещата и евентуално и ние да се включим в този вариант", сподели Таков.