Бившият президент на федерацията ни по вдигане на тежести Андон Николов подкрепи опозицията в щангите, която иска смяна на ръководството, водено от настоящия президент Антон Коджабашев.

„Последното изменение на Устава е от 2005-та година, където пише, че с обикновено мнозинство се избират ръководни органи. В новия устав са си добавили едно допълнение. Той не е законен. Последното изменение в новия устав също е от 2005-а година. Писали са си каквото искат. Това е фалшификат. Уставът от 2005-та година би трябвало да важи. Знаете как беше регистриран новия устав – точно за 5 минути. Там случаят е друг. Имаше натиск от бившия председател на Софийски градски съд. И по тази причина беше насрочено самото Общо събрание. Така е направен уставът, че да останат цял живот. Те самите са го казвали, че уставът така е направен, че може въобще да не провеждат общи събрания. Въобще няма точка за отчетно-изборно общо събрание. Да не говорим за това, че още когато стана цялата дандания, когато ги избраха, казах, че тези хора ще унищожат щангите. Ако нещо се гради, трябва да е с нови хора. Това са гробокопачите на щангите. Те унищожиха щангите в България. Министерството трябва да вземе отношение. Не може човек, който прави такъв устав, да го назначаваш в ръководството на Национална спортна база. Те подиграват ли се? Трябва да се водят съдебни дела, които знаете колко продължават. Навият устав въобще не е пратен до клубовете. Министерството трябва да вземе нещата в свои ръце, защото то управлява спорта. Не може да си министър и да нямаш правомощия. Новият министър трябва да вземе отношение. Има си начини. Не да им отпускат пари да си изплащат глобите. Да се види къде са отишли тези пари за дейност. Казвам, че може, ако имат желания, но не вярвам, защото не знам този Тенчо Тенев дали е назначен от министъра или е спуснат от горе”, коментира Николов пред медиите.

Думата взе и големият Иван Абаджиев. „Ужасната криза, в която се намира тежката атлетика се дължи на неправилното ръководство на спорта ни въобще. За мен ръководството на спорта абдикира от грижите за звената, които създават спорта. Преди 2 години бях назначен за съветник на Весела Лечева. Не ме прие въобще. Два месеца ми плащаха някакви пари, но не ме прие. Поставих въпроса на нейния секретар, защо не ме приема. Ръководството на федерация използва тази суматоха и започна да си строи нещата в своя полза. Създаде се една група от Славия много отдавна, която имаше задача да събере всички тежкоатлети в Славия. Елементът привилегированост нанесе голяма щета на целия спорт. Не може едно ръководство на няма треньорски съвет. Не може този съвет да не влиза в клубовете и да не се интересува какво става там”, заяви Абаджиев и призова журналистите: „Хубаво е вдигнете голям шум. Да търсите причините за разрухата на спорта.”