Фалшификация на Устава на федерацията по вдигане на тежести подозират хората от опозицията, които искат сваляне на настоящото ръководство.

“Надяваме се клубовете да подкрепят нашата идея. Има над 20 клуба, но за Общото събрание ще са необходими повече. След този резил не виждам защо да не подкрепят. Трябва прозрачност къде отиват и как се харчат финансите. Искаме много силен допинг контрол на всякакво ниво. Има и много други неща, които трябва да се променят. Ще внесем подписката до няколко дни. Имаме съмнение за фалшификация на устава. В стария устав няма заложена промяна за 3/4 мнозинство. Няма такова допълнение за промяна на необходимото мнозинство. Няма го в устава от 2005-та година, в новия устав го има. Нека съдът да се произнесе. Общото събрание е било на 11-ти май 2005 година. Тогава няма такава поправка. Президент е бил Андон Ноколов. В новия устав пише, че тогава е добавена поправката”, коментира лидерът на опозицията Стефан Ботев.

Ботев и други недоволни треньори и бивши щангисти се срещнаха с медиите днес, за да изложат някои належащи проблеми и своите виждания за промени. Треньорът от Хасково Живко Архондев сподели с журналистите, че този спорта в града загива, защото родителите вече не пускат децата си да тренират щанги в местното спортно училище. Архондев пък е наказан със спиране на правата до живот от настоящото ръководство на родната федерация, защото негова състезателка е дала положителна допинг проба, но докато е била на лагер с националния.

„Аз съм от треньорите, които бяха наказани най-безсрамно до живот без никаква вина, заради моя състезателка, която бе хваната с фурантрил. Когато обаче, моята състезателка бе хваната с допинг, тя бе на лагер с националния отбор от най-малко 12 дена. След това, изведнъж хвърлиха вината върху мен без дори да ме викнат в федерацията. Направо взеха решение да ми отрежат главата, заради това, че състезателката е малолетна. Момичето си излежа двегодишното наказание, но аз още водя дела с федерацията. Едното дело го спечелих в Софийския Административен съд. Доколкото разбрах от федерацията са оспорвали това решение във Висшия Административен съд. Нямам представа защо оспорват това решение, при положение, че делото се води четири пъти и те дори защитник не изпратиха. Тази помия, която изляха върху мен нанесе тежки щети за хасковската тежка атлетика. Имах две групи деца по седем човека и всички родители си прибраха децата, след тази случка. Другото бе, че при подбор в спортното училище не съм приел нито едно дете, защото няма родител, който да си пусне детето да тренира, след като има 11 човека хванати с допинг и с плюнка върху мен. Вдигането на тежести в Хасково е пред умиране. Този позор, който претърпях няма да оставя така”, сподели Архондев.

Самият Стефан Ботев потвърди, че в определени периоди е продавал хранителни добавки на бг-федерацията, като не бе конкретен точно кога, а от по-рано днес президентът на централата ни по вдигане на тежести твърди, че това се е случило през първата половина на 2008-ма година. Напомняме, че злополучната проба на националите бе направена на 18-ти юни 2008 година и 11 от 11 проверени състезатели дадоха една и съща положителна проба.

Вече се коментира бойката не 11 хванати с допинг български щангисти, колкото бяха известни преди Олимпиадата в Пекин, а – 13, като спряганите имена на още двама са на Пламен Боев и Василка Динева.