Американецът Фабиано Каруана ще играе с норвежеца Магнус Карлсен за световната титла по шахмат, след като спечели "Турнира на претендентите", който се проведе в германската столица Берлин.

В последния 14-и кръг 25-годишният гросмайстор победи с черните фигури руснака Александър Гришчук, с което събра 9 точки и еднолично зае първото място в крайното класиране. Победата му  обезсмисли задачата на конкурентите му и останалите три партии завършиха реми.

Руснакът Сергей Карякин и китаецът Дин Лижен, които имаха теоретичен шанс да настигнат Каруана, направиха равенство, а такова фиксира и азерът Шахрияр Мамедяров, който бе другият преследвач на американеца, в партията си с бившия световен шампион Владимир Крамник.

Срещата между арменеца Левон Аронян и американеца Уесли Со, в която нямаше никаква интрига за крайното подреждане, приключи със скоростно равенство след трикратно повторение на позиция.

В крайното класиране втори след Каруана остана Карякин с 8 точки, трети е Мамедяров също с 8, а четвърти е Дин със 7,5. Крамник с 6,5, Гришчук със същия актив, Со с 6 и Аронян с 4,5 точки допълниха класирането.

Двубоят за световната титла между защитаващия трофея си Карлсен и претендента Каруана, който се опитва да стане първия американски шахматист световен шампион от Боби Фишер през 1972 година насам, ще се състои между 9 и 28 ноември в Лондон.

"Невероятно развълнуван съм", заяви след срещата Каруана, който заема трето място в световната ранглиста. "Преди последната партия не знаех какво да очаквам, но нещата нямаше как да се подредят по-добре за мен."

"Преди няколко дни си мислех, че съм изгубил всичко, но някак ситуацията се обърна в моя полза и сега не бих могъл да бъда по-щастлив", добави роденият в Маями шахматист, който си заслужи и чек на стойност 95 000 евро. /БТА