Али Картър се класира за първи път в своята кариера за финала на престижния турнир от „Тройната корона“ – Мастърс, след като надигра Шон Мърфи с 6-3 фрейма в първи полуфинален сблъсък от надпреварата.

Двукратният световен вицешампион започна отлично срещата и поведе с 2-0 след брейкове от 55 и 91 точки. Победителят в съревнованието от 2015 обаче отговори подобаващо след сенчъри брейк от 105. Картър не се разколеба и си върна преднината от две партии, за да се оттегли на почивка при резултат 3-1 в своя полза.

След нея Мърфи изригна с нова серия над сто точки – 114, и записа халф сенчъри брейк от 56, но съперникът измъкна фрейма, което се оказа ключово и за остатъка от срещата. „Магьосникът“ намали на 3-4, но Картър спечели следващите две партии (в последната, от които записа 97 пункта) и така достигна своя първи финал на Мастърс.

Още по-впечатляващото е, че го стори срещу трима бивши шампиони в турнира – Марк Селби, Джон Хигинс и Шон Мърфи. В неделния финал съперник на „Капитана“ в спора за титлата ще бъде един измежду Дейвид Гилбърт и Стюарт Бингам, които започват своя двубой в 21:00 часа българско време. /БГНЕС