Ръкавиците, с които през 1964 г. американският боксьор Мохамед Али побеждава Сони Листън и така печели за първи път световната титла в тежка категория, бяха продадени за 836 000 долара на търга, организиран в Ню Йорк от аукционната къща "Херитидж".

Боксовите ръкавици, чиято прогнозна продажна цена беше 500 хиляди долара, са били изработени преди двубоя за Мохамед Али, известен тогава като Касиус Клей. Те са принадлежали на треньора на Али – Анджело Дънди. Боксьорът бил с тези ръкавици по време на схватката с Листън на 25 февруари 1964 г. - преди половин век.

От вътрешната страна двете ръкавици са от овча кожа и козя вълна. Върху тях още е запазен надписът с червено мастило: "Клей срещу Листън, победа в 7-и рунд, 25 февруари". Дънди също е сложил подписа си върху тях. Всяка ръкавица тежи по 226 грама. Иначе по време на тренировки Мохамед Али използвал по-тежки ръкавици, за да развива мускули.

Двубоят Али - Листън се състоя на 25 февруари 1964 г. в Маями, Флорида. Според експерти, този мач е един от най-чаканите в историята на бокса. Повечето журналисти по онова време са били убедени, че резултатът от срещата е предрешен и че Али няма никакъв шанс срещу Листън, известен с прозвището "Голямата мечка". Резултатът от борбата е пълна изненада. Али първоначално отстъпва на Листън, но в третия рунд започва да го притиска. В началото на седмия рунд Листън отказва да излезе от своя ъгъл на ринга и е признат за победен. "Аз съм най-великият на света!", крещи тогава пред журналистите Али. През май 1965 г. двамата боксьори се срещат на ринга отново, но и този мач завършва с победа за Али. /БГНЕС