Над 40 плувни клуба от цялата страна ще подкрепят кандидатурата на Петър Стойчев за Генерален секретар на Българската федерация по плувни спортове. Това ще се случи на отчетно-изборното събрание на федерацията на 26 април. Заедно с него кандидат за председател на БФПС е Кирил Асенов, бизнесмен от Смолян с голям организационен опит, връзки с местната власт и отношение към плувните спортове.

Преди време двамата обявиха пред медиите своите приоритети – модерно управление с екипи от специалисти, прозрачност по отношение на финансите и разпределението на средствата по клубове, ремонт и изграждане на нови спортни бази, активна информационна политика.

В последния месец Петър Стойчев и Кирил Асенов са провели срещи с плувни клубове в цяла България и с кметовете на населени места – плувни центрове. Представителите на местната власт са се ангажирали да продължат координацията и съвместната работа с федерацията във връзка с развитието на спортната инфраструктура по места, както и да подкрепят местните плувни клубове.

За плувната база в България Стойчев и Асенов ще предоставят на местните клубове екипи от експерти, които да ги подпомагат в кандидатстването по проекти за европейско финансиране. Екипът на Стойчев е разработил и програма за намаляване, а в някои случаи на пълно отпадане на таксите, които клубовете плащат на федерацията, с цел облекчаване на финансовата тежест.

Много от клубовете са подкрепили идеята за провеждане на повече съвместни тренировъчни лагери, както с български, така и с международни отбори, за да може родното плуване да се съизмерва с международните стандарти и конкуренция.

Екипът на Стойчев се ангажира да предостави на националните отбори по плуване спортни лекари и медицински специалисти , които да консултират и подпомагат спортно-състезателния процес.

Благодарение на международния си авторитет Стойчев ще организира обучителни семинари за съдии, за да могат българските рефери по плуване да попаднат в листата на FINA и България да присъства на международната сцена с квалифицирани кадри.

Стойчев и Асенов са провели срещи и с треньори и специалисти в синхронното плуване и скоковете във вода, като са се запознали с техните проблеми и се ангажират да работят за решаването им.

Важен акцент в програмата на Стойчев – Асенов е активна информационна политика за популяризиране на плувния спорт в България и осигуряване на трайно медийно присъствие.