Около 350 състезатели от 36 страни от шест континента ще участват на Световното първенство по планинско бягане за юноши, девойки, мъже и жени в Сапарева баня през уикенда.

Най-много заявки са подадени при мъжете - 149.

България ще бъде представена от 17 атлети - Шабан Мустафа, Димчо Мицов, Стоян Владков, Александър Василев и Костадин Косьов (мъже), Маринела Нинева, Милка Михайлова, Мая Недялкова и Елена Ранчева (жени), Георги Гергов, Александър Сръндев, Иво Балабанов и Андрей Трифонов (юноши) и Диляна Минкина, Люшка Кокотанекова, Любомира Пехливанска и Йоана Гелева (девойки).

"Основно разчитаме за призово класиране на Диляна Минкина. Трудно ще се борим за медал, но класирани в сред първите десет ще бъде успех. По принцип нашите състезатели са добри, но конкуренцията е много сериозна и идват много атлети на още по-високо ниво", коментира генералният координатор на надпреварата и завеждаща международната дейност в БФЛА Галя Пухалева.

"Шабан Мустафа също има шансове. Дано да е в добра форма, защото доскоро имаше контузия", допълни тя.

Официалното откриване на световния шампионат по планинско бягане, на което ще присъства и спортният министър Красен Кралев, ще бъде на 10 септември (събота) в 18.00 часа в Сапарева баня, а стартовете в отделните възрастови групи започват с девойките в 9.30 часа през половин час на 11 септември (неделя).

"Може да се каже, че Сапарева баня е център на планинското бягане в световен мащаб. Няма друг град, който да е бил домакин на Балканско първенство, на Европейско първенство и на Световно първенство", заяви президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

"По принцип ние от Българската федерация по лека атлетика промотирахме планинското бягане в региона. През 2008 година за първи път организирахме Балканско първенство именно в Сапарева баня. Били сме домакини на всякакви прояви в тази дисциплина, но най-голямата предстои. Надявам се тя да бъде венец на изключително успешната 2016 година за българската лека атлетика", допълни той.

Една от най-големите български надежди за призово класиране Диляна Минкина се надява да се представи добре.

"Подготвена съм. Преди около месец имах контузия на глезена, но вече съм добре. Надявам се на старта да нямам проблеми и да запиша възможно най-предно класиране, за да представя добре България", каза Минкина.

програма на състезанията, 11 септември:
9.30 часа - девойки, 3.6 километра
10.00 часа - юноши, 7.3 километра
10.30 часа - жени, 7.3 километра
11.00 часа - мъже, 12.7 километра