Водени от талисмана на първенството Гейзо, 350 атлети от 35 държави дефилираха по главната улица в Сапарева баня, за официалното откриване на 32-рото Световно първенство по планинско бягане. 

България ще бъде представена от 17 атлети. Трима от българските състезатели са от Сапарева баня - Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева. 

Успех на всички пожелаха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на БФЛА Добромир Карамаринов, Бруно Годзелино, председател на Световната асоциация по планинско бягане и кметът на община Сапарева баня, Калин Гелев. 

Сред официалните гости бяха още областният управител на област Кюстендил Виктор Янев, началникът на ОД на МВР Елиан Стамболийски, както и началникът на РУ Дупница Борислав Динев, за откриването пристигнаха и двама евродепутати Андрей Новаков и д-р Андрей Ковачев, както и кметове и председатели на ОбС съвети от няколко български общини. 

Гостите и състезателите бяха посрещнати с хляб и сол, по стара българска традиция, всички имаха възможността да се насладят на народните хора поднесени от танцов ансамбъл „Рила”, с. Ресилово. 

Така Сапарева баня стана единствения град където са се провеждали всички големи първенства по планинско бягане – Балканско, Европейско, а сега и Световно първенство. 

Утре е същинската част от надпреварата, първият старт, на дистанция от 3,6 км., при девойки старша възраст е в 9:30 ч., от местността "Валявица", а финалът е пред Посетителски център "Паничище". Стартът при юношите е в 10:30 ч. от Посетителски център "Паничище" до хижа "Рилски езера" /дистанция 7,3 км./. 

Стартът при жените на 7,3 км. е в 11:00 ч. от Посетителския център на Паничище, а финалът им - пред хижа "Рилски езера". Последният старт на състезанието е при мъжете на 12,7 км. в 11:30 ч. от Гейзера в Сапарева баня, а финалът също е на хижа "Рилски езера. 

Церемонията по официалното закриване на спортното мероприятие и награждаването на призьорите с медали ще се състои вечерта на 11-и септември, от 19:00 ч., на амфитеатър "Гейзера".