Общо 14 души, сред които и световната шампионка на стипълчейз Марта Домингес, бяха арестувани в мащабна акция на испанските власти срещу допинга в спорта, съобщиха от полицията.

Освен Домингес, органите на реда са задържали още нейните лични треньори Сесар Перес и Мануел Пикерас, агентът на лекоатлетката, както и небезизвестният лекар Еуфемиано Фуентес, който вече веднъж бе в центъра на подобен скандал преди 4 години.

Домингес, 35-годишна, е световна шампионка на 3000 метра стипълчейз от първенството в Берлин през 2009 година. Атлетката пропуска настоящия сезон, тъй като е бременна, но планира завръщане за Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Според информации Домингес ще получи обвинение, че е снабдявала с допинг субстанции други професионални спортисти.

В операция с кодовото наименование „Хрътка” полицията съвместно с антидопинговата агенция в страната са претърсили домовете на спортисти, треньори и лекари в няколко града в Испания, сред които Мадрид и Лас Палмас.

Акцията е по заповед на Мадридския съд. Това е третата операция срещу допинга в страната, като лекарят Фуентес вече веднъж бе в центъра на скандала в акцията през 2006 година, когато също бе арестуван.