Флойд Ландис (САЩ), чиято победа в "Тур дьо Франс" през 2006-а бе отнета, продължава да сипе обвинения към професионалните колоездачи. В допинг практиките в колоезденето съществена роля играе и кленбутеролът, заяви Ландис в интервю за германската телевизия ARD. Зная, че колоездачите го използват, добави американецът.

Според Ландис приемането на това вещество в днешно време носи много по-големи рискове отколкото преди, когато нямаше проверки по време на тренировки и подготовка. Защото кленбутеролът бавно се изчиства от организма и може да се хване при внезапен допингконтрол.

Както е известно трикратният победител в "Тур дьо Франс" Алберто Контадор (Испания) бе уличен в употреба на точно това вещество. Той продължава да се оправдава, че причината е в заразеното месо, което е ял, съобщава БТА.

Ландис започна със самопризнанията през май тази година. Той обвини във вземане на допинг и сънародника си Ланс Армстронг - седемкратен победител в Тур-а. За първи път Ландис е взел допинг през 2002-а година като състезател на US Postal, за когото се състезаваше и Армстронг.

"Беше нещо обикновено да приемаш анаболни стероиди, хормони на растежа, изкуствен кръвен допинг като ЕПО или да правиш кръвопреливане. След като не ни хващаха, го правихме редовно", каза още Ландис.