13 български боксьорки (7 жени и 6 девойки) ще участват на силния международен турнир „Балкан“, който ще се проведе от 18 до 22 октомври в залата на „Дианабад“ в София. 

За третото издание на надпреварата за жени и девойки ще пристигнат общо 140 състезателки от 21 държави. 

"За сравнение – миналата година турнирът се проведе с 81 боксьорки, което ясно показва растящата популярност на събитието сред конкуренцията от чужбина“, коментира генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев на пресконференция в Пресклуб „България“. 

Европейската шампионка и бронзова медалистка от световното през 2016-а Деница Елисеева (60 кг) обяви, че е амбицирана да покаже всичко, на което е способна след пълноценната подготовка през цялата година, в която жените нямат големи състезания. 
Световната и европейска шампионка Станимира Петрова ще пропусне надпреварата заради операция на сливиците. 

Носителката на купа „Балкан“ от 2016 г. Златислава Чуканова (54 кг) пък призна, че турнирът има специално място в сърцето й и ще се опита да дублира успеха си. За злато в своите категории ще се борят и трикратната европейска шампионка при девойките Еми-Мари Тодорова (48 кг), и европейската вицешампионка Аслъхан Мехмедова (60 кг). 

Голямата цел пред тях обаче е предстоящото световно първенство за девойки през ноември в Индия. За него старши треньорът Петър Лесов е подбрал още три момичета: еврошампионката Горяна Стоева (51 кг), Пламена Иванова (54 кг) и бронзовата медалистка от европейското 2016 Мелис Йонузова (69 кг).  

След турнира „Балкан“ девойките ще участват на държавното първенство в Пловдив (1-4 ноември), а от 6 до 16 ноември ще проведат лагер в София. 

Състав на България за турнира "Балкан": 

Жени: 
48 кг - Севда Асенова 
51 кг - Габриела Димитрова и Венелина Поптолева 
54 кг - Златислава Чуканова и Розалия Пайчева 
60 кг - Деница Елисеева 
64 кг – Джоана Нуамеруе 

Девойки: 
48 кг - Еми-Мари Тодорова 
51 кг - Мартина Маринова и Дона Живкова 
54 кг - Пламена Иванова 
60 кг - Аслъхан Мехмедова 
69 кг - Мелис Йонузова