Близо 1200 атлети от 22 държави ще участват в "Маратон Пловдив 2019", който ще се проведе в неделя в рамките на град Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общината. Лекоатлетите ще се състезават в две дистанции - класическата за маратон, с дължина 42 км и полумаратон, с дължина 21,1 км.

Спрямо миналата година състезателите са с 300 повече. Има промяна и на трасетата, което се е налажило както от повечето маратонци, така и да се избегнат улиците, където текат ремонти. Така, посочват от общината, трасетата са по-добри, заради което организаторите очакват много по-бързи времена на победителите и в двете дистанции, както и подобрени лични времена на всички състезатели.

За охраната и сигурността на бегачите ще се грижат над 250 полицаи, а моторизирани екипи на МВР-Пловдив ще съпътстват колоната със състезатели. Във времето от 8,00 до 13,30 часа, временно ще бъде спряно движението на МПС по трасетата на двата старта, освен градския транспорт.

За всеки бегач завършването на дистанция полумаратон или маратон е сериозно физическо и психическо предизвикателство и подкрепата на зрителите по трасето е от особено значение, казва председателят на Сдружение "Маратон Пловдив" Константин Ганев. Тази година, благодарение на партньорството с платформата "Аз, Ти, Пловдив" на деветте подкрепителни пункта, разположени по трасето на маратона, ще бъдат инсталирани контейнери за разделно събиране на използваните от маратонците чаши и бутилки с вода. Събраното количество отпадъци след края на събитието ще бъде преработено и добавено към общото количество на оползотворените отпадъци през годината по програмата за по-чист Пловдив, благодарение на която ще бъдат създадени нови, зелени места за общуване и почивка в града, се казва още в съобщението.