След пауза от 12 години България отново може да се похвали с медал от Олимпийски игри в художествената гимнастика. За последно, преди отличието в Рио де Жанейро, страната ни се радва на бронзов медал през 2004 година в Атина, отново при ансамблите.

Общо четири медала има вече във витрината на родната художествена гимнастика от Олимпийски игри.

Една от причините е, че този спорт влиза в олимпийското семейство през 1984 година в Лос Анджелис с индивидуален многобой. България не взема участие на тази Олимпиада, заради бойкот – по политически причини. Едва от 1996 година в Атланта и ансамблите се присъединяват към големия спортен форум.

В Сеул през 1988 година Адриана Дунавска печели единствения ни медал от Олимпийски игри в индивидуалната надпревара – сребро.

През 1996 година в Атланта Ивелина Талева, Валентина Кевлиян, Ина Делчева, Вяра Ваташка, Мая Табакова и Мария Колева си тръгват със сребърен медал.

През 2004 година в Атина Кристина Рангелова, Зорница Маринова, Владислава Танчева, Галина Танчева, Жанет Илиева и Елеонора Кежова печелят бронза.

За да дойде 2016 година, когато отново можем да се поздравим с медал. Бронзовото отличие вече е в ръцете на Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова. Момичетата триумфираха с многобоя с равна оценка със сребърните медалистки от Испания, но с по-нисък бал за изпълнение.