„Ямбол предлага най-добрите условия в страната за организиране на силно международно боксово състезание”, заяви председателят на Българската федерация по бокс Марин Димитров по време на визитата си в града. Той изрази увереност, че предстоящият турнир „Странджата” ще премине на високо ниво откъм организация, тъй като Ямбол доказа с европейското първенство по бокс за жени, че е способен да се бъде домакин на турнири от такъв ранг.

Добрият опит, както и ангажираността на община Ямбол и кметът Георги Славов са били в основата на решението домакинството на 61-то издание на турнира да бъде дадено на Ямбол, сподели още Марин Димитров.

Предстоящият турнир обещава да е един от най-силните през годината и генерална репетиция за европейското първенство. При седмото си домакинство на „Странджата” Ямбол ще посрещне пет от 11-те действащи световни шампиони. Близо 150 участници – състезатели, треньори и официални лица, от 13 страни ще дойдат на тазгодишния турнир „Странджата”. Сред тях личат имената на представители на водещите сили в световния бокс – Куба, Русия, Казахстан, Франция и др. България ще бъде представена от два състава, като освен националния тим, на ринга ще се качат и осем представители на местните клубове БК „Диамполис”, БК „Ямбол” и БК „Априлец (село Бояджик).

Организацията на турнира предвижда силно присъствие и откъм специални гости. На „Странджата” ще присъства легендата на световния аматьорски бокс Феликс Савон от Куба – носител на седем световни и три олимпийски титли. Поканен е и най-успелият треньор – сънародникът на Савон Алсидес Сагара. Предстои да потвърди визитата си и един от тримата чужденци, удостоявани с приза „Странджата” Амир Хан, който е действащ световен шампион сред професионалистите.

Официалното откриване на турнира ще бъде на 17 февруари 2010 година и състезанието да продължи до 20 февруари.