След 10 години пауза България отново е домакин на най-престижното състезание в международния календар на самбото – Световно първенство за мъже и жени. 

От 11-и до 14-и този месец в столичната зала "Арена Армеец" около 1000 състезатели от 85 страни ще се борят за отличията. Входът за зрители е свободен. 

При дамите категориите са 8, при мъжете са по 9 в двата стила, спортно и бойно самбо. България ще бъде представена с пълни отбори като съвсем реални са надеждите за няколко титли. Това стана ясно днес от оценката на двамата старши треньори на националните отбори - Васил Соколов и Румен Димитров - Близнака.

Съставът на жените е подмладен, като има само 2 титуловани състезателки - шампионки и медалистки от световни и европейски първенства. Това са Мария Оряшкова в кат. 80 кг и Калина Стефанова при 56-килограмовите, съобщи днес в Пресклуб "България" наставникът Соколов. 

Върху тях пада тежестта за очаквания успех, добави още специалистът. Останалите 6 самбистки ще трупат опит, така че след 2-3 години да носят медали. Поне 2 медала мога да спечелят избраниците на Соколов в мъжкото ни спортно самбо. Силни са надеждите за световния шампион в кат. 62 кг от 2014 г. Борис Борисов и за притежателя на много отличия в кат. 68 кг Мартин Иванов.

В състава на отбора ни по бойно самбо се откроява петкратният световен шампион в кат. 57 кг Марко Косев, но в момента той има недолекувана травма и затова треньорът Р.Димитров изключва вероятността за 6-и златен медал. 

В кат. 62 кг обаче Веселин Иванов е амбициран да дублира световната си титла от миналата година. В следващите 2 категории – 68 кг и 74 кг – ще разчитаме на европейски шампиони: Тихомир Благовестов и Валентин Бенешев. А при 82-килограмовите ще стискаме палци на световния вицешампион от 2015 г. Мариян Димитров. /БГНЕС