10 спортисти от 10 различни вида спорт ще влязат в златната десятка на България за Спортист на 2009 година. Общо 142 журналисти са дали своя глас за най-добрите ни състезатели, които ще бъдат обявени в азбучен ред на 9 декември на специална пресконференция.

Организаторите разкриха, че самата церемония ще бъде истински спектакъл с уважение и респект към българския спорт. Водещи на събитието ще бъдат Симона Пейчева и Камен Алипиев от БНТ.

„142 спортни журналисти са дали своя вот, на практика те определиха златната десятка. На 9-и ще обявим номинираните по азбучен ред. В десятката имаме представители на 10 вида спорт. Говоря от гледната точка на човек, който не е спортен журналист. Това, което ме изненада приятно е, че 260 български състезатели до средата на ноември са допринесли с медали. За миналата година в този списък бе съставен от 200 спортисти”, сподели по Дарик радио Христина Богданова – ръководител на организационния екип на проекта в НОВЕ Холдинг.

Сценаристът на продукцията в Народния театър - Влади Априлов, разкри още една любопитна подробност около самата церемония. В края на спектакъла на сцената ще се съберат редица изпълнители, които ще изпеят авторка песен, написана специално за българския спорт.

„Аз си имам желязна теория по отношение на българския спорт. 1994 година няма да се повтори, за съжаление няма да се повторят успехите в щангите, в леката атлетика, в художествената гимнастика, но това остана в миналото. Затова всеки един успех днес е изкован в много трудни условия. И всеки един заслужен успех трябва да е повод за огромна национална гордост. Смятам, че Детелин Далаклиев, ако беше при съседите, щеше да е позлатен, а при нас хората по улиците не го познават”, каза още Влади Априлов.

„Тази година е новаторска по отношение на церемонията, защото има още две категории. Ще бъде връчена наградата на отбора на годината. Освен това ще има и много вълнуващ момент, защото ще бъде отличен и спортист с увреждания. Иначе, в десятката, на мен лично ми липсват едни хора като Калоян Махлянов, онази дама, която качи Еверест. Искам да ви кажа, че ще се опитаме да направим един спектакъл, изпълнен с уважение и респект към тези хора. Ще имаме бенд на сцената, ще участват малките гимнастички от школата на Илияна Раева. Миро ще участва специално в шоуто, той ще изпее едно парче на Роби Уилямс, на живо. Правим оригинална авторска песен, която ще изпеем всички ние. Дани Милев работи върху текста. Магърдич Халваджиян е режисьор на церемонията, а Симона Пейчева и Камен Алипиев ще са водещи”, разкри още сценаристът на Спортист на годината Влади Априлов.