Точно 10 години изминаха от първото олимпийско злато на Юсейн Болт и едни 9,69 секунди, които превърнаха ямаеца в истинска легенда на леката атлетика. Пистата в Пекин бе домакин на едно от най-великите бягания, в което Болт категорично зае мястото си в историята.

В годините преди това Болт вече се бе показал като един от големите таланти в кратките дистанции, но 200 метра изглеждаше коронната му дистанция. Сребърният медал на 200 метра, спечелен на Световното в Осака, като че ли увеличиха амбициите му и постепенно Болт започна да записва супер постижения и на 100 метра.

На 31 май 2008-а на Рийбок Гран При в Ню Йорк дойде неочакваният резултат - 9,72 секунди и нов световен рекорд в едва петото му състезание на 100 метра при мъжете! Логично Болт пристигна на Игрите в Пекин като фаворит и на 100, и на 200 метра, но все още мнозина се съмняваха, че рекордът е случаен и не вярваха, че Болт може да е толкова бърз.

Е, ямаецът ги опроверга с подобряване на собствения си рекорд. Той спря хронометрите на 9,69 секунди при положение, че в последните метри чувствително намали скоростта и преди да мине финалната линия вече се радваше на титлата. Останалите във финала сякаш бяха ходеха в сравнение с Болт.

Вече нямаше никой, който да се съмнява в доминацията на Болт, но пък и едва ли много са вярвали във феноменалната доминация в следващите 8 години. В Пекин дойдоха още два златни медала - на 200 метра и в щафетата на 4х100. Упражнението бе повторено и през 2012-а в Лондон и 2016-а в Рио де Жанейро.

През 2009-а на пистата в Берлин Болт постави и актуалния световен рекорд - 9,58 секунди. В Лондон пък записа и второто най-бързо постижение в историята - 9,63 секунди, които са и олимпийски рекорд.

Кариерата на Юсейн Болт в 30 снимки

източник: Gulliver/GettyImages