Боксът е единственият спорт в който можете да губите една битка до последната секунда и в крайна сметка да излезете като победител. Единственият спорт, в който можете да решите всичко за част от секундата с един единствен удар. Затова е важно всеки един боец да е напълно съсредоточен в битката, докато не чуе последния гонг да удари.

Доста често се случва в боксовите срещи да има огромни аутсайдери. Бойци, които се предполага, че нямат никакъв шанс да спечелят. 

В интерес на истината, може би дори повечето от зрителите тайничко се надяват аутсайдера в дадена битка да направи нещо значително, за да може срещата да се превърне в доста по интригуваща.

Затова ви предлагаме класация, в която сме събрали 5-те най-големи изненади в света на бокса за изминаващата 2017-а година.

1. Мани Пакиао (59-7-2, 38 KO)  срещу Джеф Хорн (17-0-1, 11 KO)

Австралиецът Джеф Хорн трябваше да бъде лесна задача за легендата Мани Пакиао. Филипинецът се сгромоляса насред Австралия, когато учителят по физическо възпитание Джеф Хорн успя да измъкне съдийско и да вземе титлата на Пакиао в полусредна категория на WBO.

2. Дейвид Хей (28-3, 26 KO) срещу Тони Белю (29-2-1, 19 KO)

Нека първо отбележим, че Тони Белю е дългогодишен боксьор в лека тежка категория. Той се представи добре там и спечели титлата в категорията, но в тази битка в тежка категория Хей изглеждаше твърде голям за него. Но Белю се представи добре, а и проблем в ахилеса на Хей в седмия рунд принуди британеца да се бие на почти един крак, което беше достатъчно за Белю да натисне опонента си и да принуди съдията да прекрати срещата.

3. Мигел Кото (41-6, 33 KO) срещу Садам Али (26-1, 14 KO)

Сцената за финалната битка на Кото в "Медисън Скуеър Гардън" беше разположена. Но Садам Али не прие ролята на аутсайдер. Той успя да разтърси Кото в началото на битката и когато великият пуерториканец получи и контузия в рамото, Али скъси дистанцията и с упорита работа стигна до победата чрез съдийско решение.

4. Роман Гонзалес (46-2, 28 KO) срещу Сор Рунгвишай (44-4-1, 40 KO)

Роман Гонзалес или "Чоколатито" бе смятан за един от най-добрите боксьори в света. Но силният тайландец Рунгвишай успя да запише победа над своя опонент чрез съдийско решение на битката им в Ню Йорк през март, спечелвайки и титлата на WBC в категория супер муха. На реванша през септември Рунгвишай нокаутира Гонзалес в четвъртия рунд, за да докаже, че победата в първата битка не е била никаква случайност.

5. Юриоркис Гамбоа (28-2, 17 KO) срещу Робинсън Кастелано (24-13, 14 KO)

Мексиканецът Робинсън Кастелано бе притежател на незавидния професионален рекорд от 23-12, когато се изправи срещу Гамбоа. Той трябваше да бъде лесна плячка за талантливия кубинец, но Кастеланос отказа да влезе в тази роля и принуди Гамбоа да се прибере тихичко в съблекалнята на "MGM Grand" в Лас Вегас.

Споделете в секцията за коментари по-долу коя битка ви шокира най-много през 2017-а година.