От Световния боксов съвет (WBC) потвърдиха, че най-добрият руски боксьор в тежка категория Александър Поветкин е платил наложената му глоба в размер на 250,000 долара заради положителния допинг тест, който даде по-рано тази година.

Президентът на WBC Маурицио Сулейман пък заяви, че парите от глобата ще бъдат използвани за по-нататъшното развитие на антидопинговата програма "Чист бокс".

"Александър Поветкин плати наложената му глоба, а средствата ще бъдат използвани за развитието на програмата "Чист Бокс", заяви Сулейман.

38-годишният Поветкин беше доста противоречива фигура през последните няколко години. През 2016-та година той трябваше да се изправи срещу шампиона на WBC Дионтей Уайлдър, но руснакът даде положителна допинг проба няколко дни преди самата среща и това провали плануваната битка.

По-късно през годината WBC наредиха задължителна битка между Поветкин и бившия шампион Бърмейн Стивърн - за междинната титла на организацията в тежка категория. Битката беше официално насрочена за декември 2016-та година, но само 20 часа преди нейното начало, WBC отложиха срещата и отнеха състезателните права на руснака, след като стана ясно, че Поветкин отново се е провалил на допинг тест.

През ноември тази година от организацията оттеглиха неограничената забрана на Поветкин, но наредиха на боксьора да плати гореспоменатата глоба от 250,000 долара.

В първия си двубой след падането на забраната руснака доминира над Кристиан Хамер в продължение на 12 рунда, за да спечели елиминаторната битка на Световната боксова асоциация (WBA) и с това да стане задължителен претендент на  шампиона на WBA, IBF и IBO в тежка категория Антъни Джошуа.

Поветкин е притежател на професионален рекорд от 33 победи (23 с нокаут) и едно поражение, което дойде от ръцете на Владимир Кличко през 2013-та година.