Международната боксова федерация (IBF) реши да отнеме титлата на своя шампион в средна категория Генадий Головкин (38-0-1, 34 КО) заради отказа му да направи задължителна защита до 3-ти август срещу задължителен претендент Сергей Деревянченко (12-0, 10 KO).

На 23 май в централата на IBF в Нюарк, Ню Джърси, се проведе заседание именно по тази тема. На тази среща присъстваха двамата боксьори, техните промоутъри Том Лафльер и Лу Дибела, треньора на казахстанеца Ейбъл Санчес и мениджъра на украинеца Кийт Конъли.

Представители на IBF изслушаха позициите на двете страни и обещаха да вземат окончателно решение в рамките на следващите две седмици.

Припомняме, че от централата отказаха да санкционират срещата на Головкин с Ванес Мартиросян, тъй като американският боксьор от арменски произход не беше включен в тяхната ранглиста, не се беше боксирал две години, беше записал загуби в последните си срещи и никога в кариерата си не бе провеждал мач в категория над 69,9 килограма.

Екипът на Головкин реши да упражни правото си и да поиска отлагане на задължителната защита на титлата, като организацията удовлетвори желанието на шампиона – на 5 май в Карсън,Калифорния, Головкин бързо нокаутира Мартиросян. Но от IBF наредиха на шампиона в срок от 90 дни, считано от деня на битката с Ванес (до 3-ти август) да защити титлата си в двубой със задължителният претендент Деревянченко.

В екипа на Головкин обаче бяха насочили своето внимание изцяло към реванш с Канело Алварес през септември. Затова от лагера на Головкин отново се опитаха да поискат отлагане на задължителната защита, но в устава на IBF е строго забранено да се правят две последователни отлагания, което доведе и до отнемането на неговата титла.