Украинската звезда в професионалния бокс Александър Усик защити статута си на неоспорим шампион в полутежка категория. Котката изглеждаше така сякаш го чака дълга и проблематична вечер срещу ветерана Тони Белю, но избухна в 8-ия рунд когато с брутални попадения прати 35-годишния британец почти в несвяст на пода.

По този начин Усик сложи край на кариерата на своя противник, който сам обяви оттеглянето си след края на срещата. Това бе 16-ата поредна победа на украинеца – и 12-а с нокаут – като все още никой не го е побеждавал. Той остава световен шампион във версиите WBA (Super), WBC, IBF, WBO, както и носител на титлата на списание "Дъ Ринг" в дивизията.

Трябва да се отбележи, че Белю създаде най-много неприятности за Усик в сравнение с всичките му досегашни опоненти. Дори в обединителния мач срещу Мурат Гасиев през юли тази година, който продължи 12 рунда, украинецът не бе поставян под подобно напрежение. Белю, който приклюва кариерата си с 30 победи, 3 загуби  и 1 равен, спечели първите 3 рунда на срещата в Манчестър, а в доста от останалите беше крайно равностоен. В крайна сметка физическият ресурс на двамата бойци се оказа решаващ, защото в 8-ия рунд Усик нанесе повече поражения на опонента си в сравнение с всичките 7 предишни части.

Белю определено стоеше доста по-добре в откриващия рунд, който и двамата бойци използваха за проучване. Някъде между проучващите десни прави на украинеца Белю успя да го намери в рамото, което му вдъхна още повече увереност.

Вторият рунд имаше далеч по-активно начало за Усик, който опита серии от комбинации. Това като че ли разяри Белю и роденият в Ливърпул боксьор се върна към обичайната си практика да говори на ринга, за да се надъха и да предизвика противника. До прозвучаването на втория гонг Белю отново беше взел инициативата.

Третият рунд предложи съвсем различна картинка – Усик започна да стоварва попадение след попадение в главата на британеца. Украинецът изглеждаше като много по-динамичния боксьор, ала към края на частта той пак изглеждаше разколебан. Белю много бързо се ориентира към удари в тялото на съперника си, а и веднъж го намери с ефектен ъперкът.

В четвъртия рунд Белю наблегна върху шоуто за публиката и честичко сваляше гарда, за да провокира украинския си противник. Усик успя да се възползва и пласира някои много чисти попадения, а британецът на няколко пъти напразно опита да провокира размени на удари.

Петият рунд се разви по сходен начин. Белю много често се озоваваше притиснат до въжетата и в повечето пъти успяваше да се измъкне оттам сравнително невредим. Британецът послуша треньорите си и се завърна към възпиращите прави удари в тялото на съперника.

Шестият рунд протече изцяло по вкуса на Тони Белю, чиято контраигра отново беше на висота. Усик в по-голямата част със закъснение регистрираше попаденията на съперника, но пък за сметка на това успя да го разклати със звучно ляво кроше. За късмет на британеца това се случи секунда преди гонга.

Пораженията за британеца станаха видими в 7-ия рунд. Придвижването му по ринга се влоши значително и той изкара голямата му част приклещен до ъглите. Усик систематично бомбардираше лявата скула на съперника и окото на Белю започна леко да се затваря. Ливърпулецът се стараеше да отвръща на всяка  атака, но определено изнемогваше.

Осмият рунд беше голямото доказателство за класата на Усик. Украинецът започна да систематично да обработва противника, който за първи път в срещата започна да инициира клинчове. Шампион от класата на Усик много точно реагира на това и държейки перфектна дистанция намери съперника с няколко свирепи крошета. Замаяният Белю опита отчаяна размяна на удари, която обаче само го направи уязвим към левите прави и крошета на Усик. Украинецът заби комбинация от два изпълнени с пълна сила удари в брадичката, което изпрати Белю тотално неадекватен на пода. Британецът имаше късмет, че при падането тилът му се опря в последното въже, защото иначе рискуваше да се удари в ръба на ринга.