В изключителен развой на събитията боксьорът от тежка категория Джарел Милър може да избегне санкция въпреки факта, че се провали на 3 допинг теста, което доведе до пропадането на неговия двубой със суперзвездата в дивизията Антъни Джошуа.

По всичко личи, че 30-годишният американец ще се възползва от странна „вратичка” в правилника, която ще му помогне да се размине с фиксиран период извън спорта заради редицата провинения, които сам призна. Миналата седмица Голямото бебе записа безпрецедентен хеттрик, след като бяха разкрити резултатите на три негови допинг теста, които разкриха наличието на забранени вещества като GW1516, HGH и ЕPO.

В резултат Атлетическата комисия на Ню Йорк отказа да издаде лиценз на Милър за двубоя срещу Ей Джей, което оставя британеца без опонент към момента. Неговият промоутър Еди Хърн разкри, че всъщност боксовият лиценз на Милър на територията на Ню Йорк е изтекъл. Това значи, че сега комисията не разполага с юрисдикцията да му наложи наказание. От лагера на Голямото бебе ще се възползват от факта, че в американският бокс се администрира по отделен начин във всеки щат и липсва централизирана организация, както е например във Великобритания.

Освен ако не излезе, че роденият в Ню Йорк Милър има лиценз за двубои в друг щат (или държава), той ще се измъкне без санкция за своите прегрешения.

„Ситуацията е, че той няма лиценз пред щата Ню Йорк, защото неговият е изтекъл. Затова и те не могат да го накажат”, обясни Хърн. „Към момента оттам единствено могат да му откажат подновяването на лиценза. Така че той може да отиде пред всяка друга комисия да кандидатства за лиценз. Не мисля, че ще получи такъв.”

При обичайните обстоятелства, ако боец бъде наказан от някоя от щатските комисии, пред която има лиценз, останалите ще застанат зад това решение. В случая на Милър обаче наказание не е наложено, което предоставя шанс на боксьора да кандидатства пред останалите, докато една не му разреши да се боксира отново.

Възможно е боксовите организации, които бяха обвързани с мача Джошуа-Милър – WBA, IBF и WBO – да забранят на Милър да се бие за техните титли или пък да го извадят от ранглистите си за определен период от време. Това обаче няма нищо общо с тотална забрана Голямото бебе да се боксира.