Здравко Попов - Кофето, е един от най-талантливите български боксьори. През 2012-а година той спечели сребърен медал от европейското първенство за юноши (до 16 г.).

През миналата година Попов стана шампион на България при мъжете, след като надви четири противници без да загуби нито рунд.

21-годишният боксьор направи своя професионален дебют през април. Той се би на галавечер в Швейцария срещу местен съперник и завърши наравно. Във втория си мач Попов помете Анатоли Любенов - Толето само за 2:15 мин на галавечерта "Боксов сблъсък" в Горна Оряховица. Срещите от суперполусредна категория (69 кг) бяха уредени от промоутъра и мениджър Васко Василиев.

Ето какви са плановете на Попов за неговата кариера:

- Здравко, направихте много убедителен професионален дебют в България. Очаквахте ли да отнесете само за един рунд Анатоли Любенов?
- За мен срещата мина доста добре. Противникът не е на моето ниво. Нямах никакви проблеми, защото бях подготвен. Мина доста леко на фона на предишни мачове в аматьорския бокс. Там съм играл с доста по-класни съперници.

- Имаше ли напрежение, защото за пръв път се биете като професионалист пред толкова много публика?
- Да, имаше тръпка, защото доста хора дойдоха да ме гледат. Затова беше напрежението. Познаваха ме феновете. Исках да ги зарадвам и се притеснявах да не се случи нещо непредвидено. Но всичко мина идеално.

- Вашият дебют беше в чужбина. Този мач сякаш беше по-труден?
- Във всяко едно отношение бях победител, но играх срещу домакин. Двама от съдиите дадоха равенства, а третият убедително за мен. Искаха да го нагласят, но нямаше как да стане, защото щеше да е брутално. Последните два рунда го пребих. Напомпах му главата. Исках да го откажа, но малко не ми стигна. Освен това не бях и толкова подготвен. Сега тренирам по-усилено.

- Защо решихте да станете професионалист?
- Искам да направя кариера и да изкарвам пари. В аматьорския бокс е по-трудно. Не ми се занимава с лагери с националния отбор. Мечтал съм да бъда професионалист. Сега ми е времето. Няма какво да чакам. Другия месец правя 22.

- Много хора предричаха, че ще направите кариера в националния отбор. Какво се случи?
- Уби ми се желанието да ходя в националния отбор. Не искам да коментирам тези неща. Има си причини. Не се чувствах на място. Затова направих тази крачка. Да съм жив и здрав, за да направя кариера.

- Посветихте ли се на 100% на профибокса или се занимавате и с нещо друго?
- Само с това се занимавам. Тренирам със Захари Мутафчиев в Горна Оряховица и с моя личен треньор Евгени Донев във Велико Търново. Ходя на двете места по три пъти в седмицата при единия и другия. Имам приятели, които са с финансова възможност, и помагат. Целта е да направя добър рейтинг, за да стигна до по-хубави мачове.

- Колко време ще ви е необходимо, докато стигнете до мач за титла?
- Много зависи от моя мениджър. Способен съм да стигна доста далеч. Засега още нямам представа кога ще е следващият ми мач. До седмица ще имам яснота. Предполагам, че ще е още през лятото.

- Какво трябва да подобрите в играта ви?
- Много тренировки и мачове правят боксьора по-добър. Има какво да се подобрява. Способен съм да бъда на доста по-високо ниво. Преди няколко години тренирах доста повече в националния отбор. Треньорите знаят, че винаги съм бил един от най-сериозните. Важното е да имам мотивация.