Боксът винаги е бил един от най-популярните спортове на планетата. Затова не е изненада, че много хора по-цял свят са склонни да платят между 50 и 100 долара за да гледат боксова галавечер, която включва няколко битки, включително и едно основно събитие между двамата популярни боксьори, които се изправят един срещу други, обикновено за някаква титла.

Предлагаме ви списък, който се състои от 10-те боксови срещи, които са генерирали най-много приходи. Много от тези битки са били продадени на повече от един милион клиента, включително частни домове, ресторанти и дори киносалони. Аудиторията на тези срещи е огромна в световен мащаб и предоставя сериозни доказателства за успеха на спорта.

Ето и класацията:

10. Майк Тайсън - Ивендър Холифийлд (1996-та година) - 77,9 милиона долара

Първият и много очакван двубой между двамата водещи боксьори в тежка категория продаде 1,59 милиона телевизионни пакета. Холифийлд отказа да бъде тормозен от Тайсън и спечели след технически нокаут в 11-ия рунд.

9. Ивендър Холифийлд - Джордж Форман (1991-ва година) - 80 милиона долара

Битката между Холифийлд и Форман бе определена като битка на две поколения. Титлите на WBC, WBA и IBF бяха заложени, след като Холифийлд ги отне от Бъстар Дъглас, който пък беше победил Майк Тайсън предходната година в Токио. Тази среща бе продадена на 1,45 милиона домакинства, а Холифийлд си тръгна като победител, след като надделя чрез единодушно съдийско решение. По време на тази битката Форман бе на 42 години, а Холифийлд на 29 години.

8. Флойд Мейуедър - Мигел Кото (2012-та година) - 94 милиона долара

Уменията на Кото и популярността на Мейуедър привлякоха 1.5 милиона купувача на телевизионни пакет за тази боксова галавечер. Мейуедър спечели срещата с единодушно съдийско решение и прибра 45 милиона долара.

7. Майк Тайсън - Питър Макнийли (1995-та година) - 96 милиона долара

Това беше завръщането на Тайсън в бокса след четиригодишно отсъствие, по времето на което той излежаваше присъда за изнасилване. Срещата бе закупена от 1,52 милиона домакинства, тъй като мнозина искаха да видят завръщането на бившия крал в бокса. Преди тази среща Макнийли бе притежател на боксов рекорд от 36-1, но това не попречи на Тайсън да го свали на два пъти в нокдаун в първите 89 секунди.

6. Майк Тайсън - Ивендър Холифийлд II (1997-ма година) - 100 милиона долара

Втората среща, след като Холифийлд бе спечелил първата в 11-ия рунд чрез технически нокаут осем месеца по-рано, беше така известната среща с "отхапаното ухо", за което Тайсън бе дисквалифициран от рефера Майлс Лейн в третия рунд. Битката привлече 1,9 милиона купувача. Холифийлд си тръгна с 35 милиона долара, а Тайсън с 30 милиона долара. "Железният" Майк бе глобен с 10%-та от приходите си от Държавната атлетическа комисия на Невада.

5. Ленъкс Люис - Майк Тайсън (2002-ра година) - 112 милиона долара

Тази битка между двамата велики боксьори в тежка категория бе закупена от 1.95 милиона домакинства. Първоначално срещата трябваше да се проведе в Лас Вегас на 2-ри април, но в крайна сметка се проведе в Мемфис след масовия скандал, който избухна на първата пресконференция, след което много арени не искаха да домакинстват на това събитие. Люис спечели битката чрез технически нокаут в осмия рунд.

4. Флойд Мейуедър - Оскар Де Ла Оя (2007-ма година) - 136 милиона долара

Тази битка се проведе в супер полусредна категория, а Де Ла Оя загуби след спорно съдийско решение. Срещата счупи рекорда за цена, която трябваше да бъде платена от зрителите, които искаха да наблюдават битката от домовете си. Цената на телевизионния пакет бе 55 долара, но това не спря 2,4 милиона домакинства да извадят тези пари. Де Ла Оя спечели 52 милиона долара, а Майуедър си тръгна с 25 милиона долара.

3. Флойд Мейуедър - Саул "Канело" Алварез (2013-та година) - 150 милиона долара

Малко над 2 милиона домакинства закупиха телевизионния пакет за тази боксова галавечер. Мейуедър вече бе в друга орбита и прибра 41 милиона долара в плик плюс дял от приходите от продадените телевизионни пакети. Това бе и първата му битка от сделката му за шест срещи с Showtime, на стойност 250 милиона долара. Мейуедър спечели битката чрез съдийско решение.

2. Флойд Мейуедър - Мани Пакиао (2015-та година) - 400 милиона долара

За тази среща, вярвате или не, се преговаряше в продължение на шест години. Изглежда е имало защо, защото тя генерира 400 милиона долара приходи и бе закупена от 4,6 милиона домакинства. В края на вечерта Майуедър си тръгна с 220 милиона долара, а Пакиао със 150 милиона долара. А що се отнася до самата среща, в нея Пакиао не успя да приложи правилно стила си на игра, докато Мейуедър умело използваше защитната си стратегия и в крайна сметка спечели чрез единодушно съдийско решение.

1. Флойд Мейуедър - Конър Макгрегър (2017-та година) - 500 милиона долара

Популяризирането на тази боксова среща между легендата в бокса Флойд Мейуедър и суперзвездата в света на смесените бойни изкуства (ММА) Конър Макгрегър беше с чудовищни размери. Двамата атлети дори направиха турне от пресконференции (Лос Анджелис, Ню Йорк, Торонто, Лондон). Изглежда всичко си е заслужавало, защото тяхната среща привлече 6,7 милиона купувача на телевизионния пакет. Самата битка, обаче, не беше толкова вълнуваща, колкото се очакваше, Мейуедър спечели чрез технически нокаут в 10-ия рунд. В края на вечерта той бе и с около 300 милиона долара по-богат, докато Макгрегър трябваше да се "задоволи" със сумата от около 85 милиона долара.