„Боят на века“ - така е останал в историята един емблематичен боксов мач между две легенди на ринга. Става дума за мегасблъсъка между Мохамед Али и Джо Фрейзър за световната титла в тежката категория. Той се провежда на 8 март през 1971 година, а преди него двамата бойци не познават вкуса на поражението. 

Двубоят се играе в „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню Йорк (САЩ), а наградният фонд  е рекорден за онези времена и се равнява на 5 милиона долара, като е уговорено да бъде поделен поравно между двамата боксьори. 

Още самото начало на боя загатва, че предстои нещо невиждано. След първоначалните минути, в които двамата бойци са малко по-предпазливи, следва истинското зрелище. Али и Фрейзър се хващат в люта и кървава схватка, а лявото кроше се оказва едно от най-съществените оръжия на Фрейзър. Той налага свирепо своя опонент, който допуска миг невнимание в 15-ия рунд, когато не успява да се предпази и бива повален. Всички мислят, че това е краят, но шампионът Али се изправя и двубоят продължава. 

В крайна сметка Фрейзър вдига титлата в тежката категория с единодушно решение на съдиите. 

След края на големия сблъсък на ринга и двамата боксьори са откарани в болница. 

До 1975-а година двамата великани се срещат още два пъти. На 18 януари 1974 година Али взима реванш, а мястото на мача отново е „Медисън Скуеър Гардън“. На 1 октомври 1975 година Филипините са арена на чутовното зрелище, което е прекратено от треньора на Фрейзър – Еди Фъч в 14-ия рунд.