Мексиканската суперзвезда в средна категория Канело Алварес даде положителна допинг проба за забраненото вещество кленбутерол. Той трябва да се изправи срещу шампиона на IBF, IBO, WBA и WBC Генади Головкин на 5 май в дългоочаквания реванш между двамата атлети, след като първият им двубой завърши наравно през септември 2017 г.

Понастоящем още не е ясно дали реваншът ще се състои предвид последните събития. А от промоутърската компания на Канело Golden Boy веднага излязоха с декларация, в която се твърди, че положителният допинг тест се дължи на замърсено месо.

"Като част от програмата за доброволно тестване, за която Канело Алварес настоя преди да се стигне до споразумение за срещата реванш с Головкин на 5 май, един от резултатите се оказа положителен за следи от кленбутерол. Той е вследствие на прието замърсено месо, засегнало десетки спортисти в Мексико през последните години", се казва в декларацията.

Според Даниел Ейхнер, директор в допинг лабораторията, която проведе тестовете, "тези стойности са в обхвата на това, което се очаква от приема на замърсено месо". След като са получили тази информация, от Golden Boy незабавно са уведомили Държавната атлетическа комисия на Невада (NSAC) и промоутъра на Генади Головкин Том Льофлер.

Както се и очаква, Канело веднага ще премести тренировъчния си лагер от Мексико в САЩ и ще се подложи на всякаквидопълнителни тестове, които от допинг агенцията смятат за необходими преди и след 5 май.

"Аз съм атлет, който уважава спорта и това ме изненада и ме безпокои, тъй като никога преди не ми се е случвало. Ще се подложа на всякакви тестове, които искат от мен, за да изясня тази неудобна ситуация и вярвам, че в крайна сметка истината ще надделее", заяви от своя страна Канело.

Мексиканската суперзвезда към момента държи професионален рекорд от 49 победи, едно поражение и две равенства, като е реализирал и 34 нокаута. Единственото поражение в кариерата на Канело дойде от боксовата легенда Флойд Мейуедър-младши през септември 2013 г.