На 3, 4 и 5 ноември 2017г. в зала „Сиконко“ - София ще се проведе семинар и изпит за майсторски технически степени /Дан/ под ръководството на Шихан Садашиге Като /9 Дан/ -  световен главен инструктор на International Japan Karate Do Association (IJKA), спечелил титлата Инструктор на инструкторите.

Семинарът се организира от IJKA – България с ръководител Шихан Лъчезар Ненов /6 Дан/, който е главен треньор и вицепрезидент на Българската Федерация Шотокан Карате-До (БФШК). Събитието се реализира и със специалната подкрепа на БФШК.

За първи път Шихан Садашиге Като посещава България през 1996г. по покана на Сенсей Лъчезар Ненов /6 Дан/. Оттогава японецът води редовно семинари на родните инстуктори и каратеки два пъти годишно.

Като Шихан (майстор на бойносто изксутво) е известен с технологията си за приложение на основните техники, при която и двете ръце работят по  характерен начин. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се използва по многобройни начини и да се приложи едновременно, и като защита от различни атаки на различни нива, и като атака.

Въпреки изкарания инсулт, който блокира изцяло ръката му Сенсей Като е тук в България и не спира да тренира и обучава. Според неговите думи активния тренировъчен процес след инсулта е създал нови нервни пътища, благодарение на което парализата е вече частична. Този прецеднет в медицината превърща Шихан Като в уникален случай и доказва неговия непобедим дух като майстор на бойното изксутво.

Благодарение на Шихан Лъчезар Ненов /6 Дан/ за пореден път българските любители и професионални спортисти ще имат уникалната възможност да се учат от Сенсей Като. Лъчезар Ненов е първият българин завършил успешно пет годишния курс за международни инструктори, който в момента е и капитан на Kenshusei, както и член на IJKA шихан-кай.

Шихан Садашиге Като 9-ти Дан IJKA е роден на 22 Юли 1943г. в Кочи, Япония. Завършва Икономика в Световно известния университет Такушоку в Токио, където тренира под ръководството на Сенсей Цуяма, Каназава и Уруи. Влиянието на Сенсей Каназава е много силно и той спечелва място в Инструкторския курс на JKA (Японска Карате Асоциация). След завършването на инструкторския курс отива да преподава Карате в Германия, а през 1966г. JKA го изпраща във Великобритания. В качеството си на главен инструктор на JKA за Европа Като Сенсей постоянно пътува из целия континент,но във връзка с търсенето на неговите инструкции, доста често се налага да пътува и извън Европа. С желанието да предава знанията си и с тоталната си отдаденост в преподаването Шихан Като си спечелва титлата Инструктор на инструкторите. Той никога не спира да преподава и често извън Дожото може да научите от него толкова, колкото и вътре в него. От 1996г. насам Сенсей Като редовно посещава България и провежда по два семинара годишно с нашите каратеки. Като Шихан е известен с технологията си за приложение на основните техники, при която и двете ръце работят по  характерен начин. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се използва по многобройни начини и да се приложи едновременно, и като защита от различни атаки на различни нива, и като атака.  Така “Ката но бункай”, който преподава Като Сенсей става жив, непрекъснато променящ се и приложим срещу различни атаки от различни посоки. Напоследък много школи и организации извън IJKA възприемат и прилагат тази технология. Други негови разработки са дипломната му работа за 5-ти дан, известна днес като “Каназава но бо” и поредицата от Ката за трениране на различните стойки, начина на придвижване в тях и различните начини на работа на таза, краката и ходилата.