Американският боксов промоутър Лу Дибела наскоро зададе много логичен въпрос относно статута на бившия шампион на WBC в тежка категория Бърмейн Стивърн.

Дибела, който организира боксовата галавечер, която ще бъде оглавена от срещата реванш между Дионтей Уайлдър и Бърмейн Стивърн в събота вечер (4-ти ноември) в Бруклин, не може да се сети за разумно обяснение защо Стивърн е задължителен претендент на WBC за титлата на Уайлдър.

Стивърн (25-2-1, 21КО), който утре ще стане на 39 години, е излизал само веднъж на ринга за последните почти три години, след като загуби титлата си в тежка категория от Уайлдър.

Е единствената среща на Стивърн, откакто Уайлдър го детронира през 2015-та година, бившият шампион преодоля нокдаун в първия рунд, за да победи Дерик Роси (31-13, 15 КО) чрез съдийско решение преди почти две години.

Някак си, обаче, Стивърн се изкачи до първото място в класацията на WBC и ще получи реванш от Уайлдър (38-0, 37 KOs), който той като че ли не заслужава.

"Как така боксьор, който има една среща за последните две години, в която почти бе изпратен в нокаут, все още е задължителен претендент? Това е въпроса. Но междувременно ние не можем да направим нищо по този въпрос. Тревожа се за срещата на 4-ти ноември, защото Стивърн е човек, който няма какво да губи, а Дионтей може да загуби всички", заяви Дибела.

В интерес на истината, Стивърн, който е промотиран от Дон Кинг, трябваше да се изправи срещу гордостта на Русия в тежка категория Александър Поветкин за временната титла на WBC на 17-ти декември миналата година. На 16-ти декември, обаче, Стивърн се оттегли от срещата, защото доброволческата антидопингова агенция (VADA) разкри, че Поветкин не е издържал допинг теста и в кръвта му са открити забранени вещества, които увеличават неговата производителност.

Малко след това Стивърн прие шестцифрена сума, за да се изправи срещу непобедения боксьор в тежка категория Луиз Ортиз, но и кубинеца бе заловен със забранени вещества в кръвта си и в крайна сметка WBC определи Стивърн като задължителен претендент на Уайлдър.