Контузия извади Даниел Асенов от участие в 69-ото издание на международния боксов турнир „Странджа“, който започна днес в столичната зала „София“. Тайсъна е получил луксация на палеца по време на спаринг преди турнири, заради което пропусна и планираното участие в WSB сериите за отбора на Френските бойни петли.

Треньорският щаб на националния ни тим е преценил да запази Асенов за предстоящото европейско първенство за мъже и жени до 22 г. в Румъния след месец и затова той бе изваден при днешния жребий. Така „Странджа“ ще има нов носител на купата при мъжете, след като Тайсъна я вдигна през 2017 г. В неговата категория до 52 кг дебют във вечерната сесия ще направи Тинко Банабаков, който досега боксираше при най-леките.

Турнирът започна с участието на жените. От 5-те наши представителки в първата сесия победи постигнаха Габриела Димитрова и Златислава Чуканова. В кат. до 51 кг Димитрова спечели с пълното единодушие на съдиите (5:0) срещу норвежката с азиатски корени Вероника Лосвик, след като бе по-активната на ринга, водеше боя, а съперничката й дори получи официално предупреждение за нечиста игра в третия рунд.

Чуканова спечели мача си в категория до 54 кг с 4:1 съдийски гласа срещу Сара Свенсон от Швеция.

Със загуби пък бе белязан дебютът при жените на европейските ни медалистки при девойките Еми-Мари Тодорова и Аслъхан Мехмедова.  В новата за нея категория до 51 кг 3-кратната ни еврошампионка Тодорова отстъпи пред Айкатерини Коуцогеоргопо от Гърция с 2:3 съдийски гласа. Мехмедова падна с 0:5 от китайката Явен Ки. Загуба претърпя и Венелина Поптолева при 51-килограмовите, като отстъпи с 1:4 гласа на шведката Лизе Сандебиер.

Официалното откриване на турнира ще е от 18 ч, а след него във вечерната сесия на ринга ще се качат Тинко Банабаков (52 кг) , Кристиян Димитров (91) и Иван Мечков (91).