Пореден шамар в лицето на мексиканската суперзвезда Канело Алварес (49-1-2, 34 КО).

Става все по-вероятно той да не се изправи срещу шампиона на IBF, IBO, WBA и WBC в средна категория Генади Головкин (37-0-1, 33 КО) на 5-ти май в Лас Вегас, след изявление на известният американски боксов анализатор Дан Рафаел, който цитира Държавната атлетическа комисия на Невада (NSAC).

Комисията трябва да вземе окончателното решение около положителната допинг проба на мексиканеца от преди месец за забраненото вещество кленбутерол.

"Употребата и/или консумацията на кленбутерол от страна на Алварес, независимо дали е умишлена или не, представлява анти-допингово нарушение", казва Рафаел.

Това са доста лоши новини за Канело,тъй като изглежда, че комисията няма да вземе под внимание неговата версия, според която той е приел забраненото вещество след консумация на замърсено месо. Изглежда тази версия вече не е достатъчно надеждна за мексиканеца.

Това обаче все пак не е края на историята. Той ще бъде сложен на 18-ти април, когато комисията ще изслуша Канело и ще реши дали да му наложи наказание или не. Но без съмнение последното изявление на Държавната атлетическа комисия на Невада (NSAC) е още един шамар в лицето на мексиканеца.

Към този момент изглежда по-голяма е вероятността от Невада да накажат Канело Алварес и да отменят предстоящата му среща с Головкин, което води до ситуация, при която казахстанеца ще се нуждае от нов опонент, тъй като заяви, че при всички положения възнамерява да излезе на ринга на 5-ти май.

По-големият въпрос обаче е как комисиите ще се справят с анти-дипинговите нарушения занапред.

Ако Канело Алварес, един от най-популярните атлети в американския бокс, бъде наказан и отстранен от комисията в Невада, може да се очаква, че комисиите от Калифорния и Ню Йорк също ще последват този пример занапред.

Това ще покаже ясно на боксовия свят, че никой боец или двубой не твърде голям, за да бъде наказан или провален.