Бившият абсолютен шампион по бокс в полутежка и тежка категория Ивендър Холифийлд направо избухна и никак не пожела да премери думите си, когато говори от темата за неотдавнашната положителна допинг проба на мексиканската суперзвезда Канело Алварес.

Холифийлд бе поканен в популярно американско радио и когато бе попитан от водещия какво е мнението му за онези боксьори, за които категорично се установи, че са употребили допинг, бившият безспорен шампион излезе с радикално решение.

"Аз предлагам всеки, които бъде уличен в употребата на допинг, да лежи в затвора в продължение на поне 30 дни. В момента те ги глобяват само финансово, а това не е достатъчно, за да откажат измамниците от по нататъшни злоупотреби", заяви Холифийлд.

"Истината е, че хората не знаят колко много боли да ви ограбят на ринга. Някои атлети нямат много хора зад тях, но това не означава, че те не са големи бойци. Идеята е, че всеки трябва да бъде равнопоставен", добави легендарният боксьор.

В интерес на истината случаите на високопоставени бойци, които са дали положителни допинг проби, а след това са имали възможността да се боксират, са често срещано явление в спорта. В последно време, обаче, доста от професионалистите са на мнение, че в спорта трябва да се дават доживотни забрани за всеки, който бъде заловен със забранени вещества в кръвта.

От друга страна обаче, има боксьори, които приемат забранени вещества по непредпазливост и това трябва да бъде взето под внимание в крайното решение за бъдещето на дадения боец. Тук идва и трудната част, в която антидопинговите агенции трябва да разберат дали добавката е приета умишлено или неумишлено, но в момента подобна картинка изглежда доста далеч, за да може боксът напълно да изкорени тази болест.